27. desember 2024

10W class A prosjekt(er)

I forbindelse med de aktive dipol-høyttalerne trenger jeg en effektforsterker til å drive bånddiskantene. Bruker nå en gammel 20W Pioneer inntil videre.

Kjøpte noen JLH 1969-moduler og noen kabinetter som kanskje kan brukes. Ser for meg et todelt sett med strømforsyning og selve forsterkermodulene hver for seg. 10W-modulene krever en strømforsyning på ca 200-300W pga. klasse A. Hvis JLH modulene ikke innfrir, har jeg 2 andre typer som jeg kommer tilbake til når de er klare for testing.

Har liggende en switchmode-forsyning som jeg skal prøve. Vet at dette ikke er å anbefale, men har nå muligheten til å sammenligne denne med standard trafo-basert forsyning. Har ikke hørt om noen som har glattet SMP med kondensator/avkoblings-kondensator før, så hvorfor ikke prøve?

Siden bånddiskanten har innebygd impedanse-konverter på 7 ohm, regner jeg med at strømtrekket mot forsterkeren ikke vil endre seg så mye. Bias vil bli justert så høyt som mulig i forhold til varmeutviklingen til de medfølgende kjøleribbene. Håper på å nå litt over 1 amp.

Hvis dette ikke går, bruker jeg kabinettet som er avbildet under.

Andre ting som jeg vurderer å bruke er (sett i fra venstre øverst)

  • Manuell trykkbryter med grønn LED-ring 12V
  • ampere meter maks 3 Ah for bias (ut-sjaltbar via bryter)
  • Voltmeter for power maks 50volt
  • låsbare 2 eller 5-pin kontakter beregnet til bruk mellom kabinettene.
  • DC-beskyttelse for høyttalere
  • 12V glødepærer til bakgrunnsbelysning til ampere-/voltmetere.
  • 2-polet relé styrt av trykkbryter
  • Puls-relé beregnet for pulsbryter(er bestilt)
  • Termostatstyrt relé som kutter strømmen hvis kjøleribbene blir for varme (over 65 grader)

 

Etter litt testing, fant jeg raskt ut at de små kabinettene kjølet for dårlig. Med bias på 1 Ah ble kabinettene for varme. Fant frem det store kabinettet og boret hull til forsterkermodulen. De som har gjenget opp kjøleribber selv, setter raskt pris på å kunne legge hullene mellom ribbene. Denne gangen gikk det greit.

 

Med en provisorisk strømforsyning  på 27V DC, og noen høyttalere, satte jeg på spenning med amperemeter i serie med tilførsel +

 

Justert opp bias med KT2 til 1,5 Ah. DC midtpunkt er justert til halv inn spenning 13,8V med KT1. Vurderer å felle inn amp.meterne inn i front platen med lys, med mulighet for å bypasse disse når forsterkeren er i bruk.

 

Med disse innstillingene holder kjøleribbene ca 55 grader nærmest forsterkermodulen. Etter to timer ser det ut som om at kjøleribbene har oppnådd maks temperatur. Bias og DC midtpunkt er helt stabile så dette lover bra. Da gjelder det å få plassert ut de andre kortene og få lagd en fast strømforsyning.

 

Parallelt med JLH 1969 modulene skal jeg også prøve  JLH hood med 1083 Regulator  og Toshiba 5200 Output. Disse må jeg lodde selv, men det er jo bare terapi. En justerbar jigg som kan roteres forenkler mye.

 

Strippset fast en 12V  vifte på lampa for å slippe unna lodderøyk. Med kun 22db støy  var dette til å leve med.

 

2 ferdige kanaler som kan forsynes direkte med 28V AC da det er likeretter og glatting på kortet.

 

Hvis ikke disse modulene faller i smak, har jeg enda en løsning.

Pass Aleph mini 10 W. Denne krever litt mer av strømforsyningen, så jeg avventer denne litt.

 

Et annet  alternativt  er Hiraga  Le Monstre i 15W utgave, men da kan jeg ikke bruke det kabinetter som jeg har.