Oppgradering til manuell Espressomaskin


Min interesse for kaffe begynte for 20 år siden da jeg fikk min første manuelle espressomaskin. Dette var en enkel maskin som ga meg mange kopper med helt grei espresso kaffe. Den gangen viste jeg ikke om alle variablene en må ha kontroll på for å kunne lage en perfekt espresso. Jeg kjøpte ferdigmalt espressokaffe og var fornøyd med det. Å kverne kaffebønner selv, var ikke noe jeg vurderte. Espressomaskinen ble etterhvert slitt ut, hvor jeg da i 2010 kjøpte meg en Jura Ena 3.

 

Litt om Jura maskinen:

Jura maskinen har blitt godt ivaretatt med service etter ca 3000 kopper. I service intervallene inngår det total rengjøring av brygge enheten med bytte av o-ringer og opp smøring av stempel osv. Kvernen blir også demontert og rengjort, men i praksis tåler kverna lengre service intervaller  Kvern ring og kvern stein blir  byttet ved behov. Pga riktige service intervaller har jeg aldri opplevd at maskinen  har kommet med feilkoder.Så langt har maskinen  levert 11.000-12.000 kopper uten problemer.

 

I senere tid har jeg kommet til et punkt hvor jeg ville lære meg mer om kunsten å lage espresso og hvilke variabler en barista må kunne ha kontroll over. På Jura maskinen var det kun å trykke på en knapp for å en espresso (som egentlig ikke er espresso men kaffe med noe crema). Andre variabler ble programmert inn og glemt.

Etter  å ha søkt endel på nettet over hvilke maskiner jeg kunne tenke meg, måtte jeg sette noen kriterier som jeg syntes var viktige.

 • Gjennomført kvalitet
 • Utprøvd teknologi
 • Termostabilitet   (slippe temperatur surfing)
 • Service nettverk  (godkjent service verksted i Norge med deler på lager)
 • Ser bra ut uten for mye plast

 

Valget falt på denne:  ECM Mechanika profi

En liten sak på 27 kg

 

Som du ser kan man speile seg i den fine overflaten på maskinen. Hvor lenge det holder gjenstår å se. Egen polering klut påkrevd.

Rancillio Rocky kverna som står ved siden av, er en nybegynner kvern som vil bli oppgradert etterhvert. En kvern som kverner på tid, eller en kvern som veier kaffen er å foretrekke. (nøyaktighet og repeterbarhet er et av parameterne som teller mye i jakten på den perfekte espressoen)

 

Valgte en flat tamper for tamping. Har mer tru på jevn trykkfordeling av av kaffe en å sentre trykket mot midten via en konveks tamper. Siden jeg kun lager doble espressoer har jeg satt blindfilteret i filterarmen for enkel espresso. Gramvekta i fra E-bay har i tillegg til å kunne veie med tara funksjon, også en sekund timer for å time shott’ene. Vekta får også plass på dryppekaret når man lager espressoen.

 

Mine kriterier ble oppfylt med denne maskinen.

 • Tysk kvalitet satt sammen i italia
 • E61 gruppe (gjennomprøvd fra 1961, termostabil)
 • Service verksted i Kristiansand, med engasjert servicemann
 • ingen billige løsninger (heller ikke innvendig)
 • Varmeveksler:

Vannet som blir brukt til espressoen blir ikke langtidslagret på kjelen men blir varmet opp av vann/damp kjelen via en intern sylinder i kjelen. Ved å flushe gruppa rett før man lager espressoen  vil varmeveksleren få tilført nytt vann i fra reservoaret eller i fra springen. Temperaturen på espressoen kan da bevist endres noe, hvis man føler at det er mer å hente på det.

Kokende vann og damp er hele tiden klar og tilgjengelig under bryggingen av kaffe. Den kan også kobles direkte til vannkran.

Bilde hentet  i fra home-barista.com

 

 • Rotasjonspumpe:

Konstant trykk fra første sekund, gedigen konstruksjon.

Støysvak, kan ikke sammenlignes med viberasjonpumpe.

Denne linken viser oppbyggingen av de forskjellige pumpene som blir brukt i espressomaskiner:

 

Her er det en link som viser forskjellen i praksis av de forskjellige pumpene sammenlignet på Rocky maskiner:

 

Her er det en link som viser oppbygging og virkemåte til maskinen ECM (Mechanika Profi og Technika Profi er lik innvendig men har forskjellig utvendig kapsling)

 

For å kunne se om fordeling av kaffe og at tamping er gjort riktig, kan man bruke filter arm uten bunn slik at man ser ekstraksjonen gjennom filteret.

 

Har lagt ut et klipp som viser hvordan det kan se ut. Man ser også at hele filteroverflaten er i bruk.

 

Har man fordelt kaffen for dårlig i filteret vil man oppleve kanalisering av vannet over filteret slik at vannet finner egne veier. Litt vanskelig å se, men en ser en tynn stripe med kaffe på avveier.

 

Når man først har beveget seg i espressoens verden, finnes det nok av hjelpemidler som kan gjøre ting litt lettere. Dette er en konisk ring for å unngå at kaffen faller på utsiden av filteret når man kverner kaffe.

Denne var av god tung kvalitet i stål som ligger støtt i filteret. Ble faktisk litt sjokket når jeg fikk denne i posten. Pga vekten, trudde jeg at det var noe helt annet en dette som var kommet med posten (har en tendens til å bestille for mye? på ebay). Når jeg åpnet pakken ble jeg i tvil om jeg hadde bestilt feil, den så ut til å være 2 nummer for stor, men den passet helt perfekt. Har de kalt ringen for Koonan pga. størrelsen?

 

Uansett, denne gjør nytten i det den var tiltenkt.

 

Andre ting som kan hjelpe er en «kaffedistributør» Dette er en høyde justerbar mellomtamper hvor meningen er å fordele kaffen jevnt uten å bruke trykk imot filteret. Denne ble feilbestilt da den jeg egentlig skulle ha har fordypninger i vifteform som fordeler kaffen utover filteret  når man vrir og presser samtidig.

 

Et lite speil for å sjekke tilstanden til gruppepakningen er også kjekt å ha. Intervall for rengjøring av pakningen bestemmes også med dette.

 

Den nye kaffefordeling/mellom-tamper  er ankommet og er i daglig bruk. Den er justerbar i høyden.

 

Har videre utvidet med en temperaturføler for å få mer uniform espresso.

 

 

Kvern!

Så til det som er det viktigste, men som de fleste undervurderer (i beregnet meg) Kverna! Alle baristaer sier kjøp deg en så bra kvern som du har råd til og nedprioriter selve maskinen!  Det er selvfølgelig riktig, men jeg vil heller gå trinnene oppover for å lære meg hvorfor en bør satse på en god kvern.

Valget mitt falt på Rancilio Rocky som har vært på markedet over 10 år uten noen større endringer. En tung og gedigen sak som ser ut til å vare for alltid! til prisen ser jeg ingen andre konkurrenter!

Jeg skal ikke gå noe særlig dypt teknisk om denne, men kan si at den har en kvern ring på 50 mm, noe som er bra i forhold til prisen. Noen mener at den er støysvak, men det syntes ikke jeg!

 

De fleste som  klager på kverna, klager på at den er vanskelig å justere til finere kverningsgrad. Grunnen til dette er av kverna skal kjøres samtidig som den justeres. Dette  gjøres for å unngå å legge press på kverndelene som allerede har grovere kaffe mellom seg.

Når du kjører kverna og frigjør låsen til hopperen (beholderen med kaffebønner) vil hopperen vri seg pga kvern rotasjonen. Denne må holdes igjen. Derfor blir den kalt 3 hånds kvern. 1 hånd for å betjene bryteren, 1 hånd for å frigjøre låsen til hopperen og 1 hånd for å holde igjen rotasjonen og for å vri hopperen til finere eller grovere grad.

Dette kan selvfølgelig gjøres med  2 hender! Ved å sette selvklebende golvbeskyttere for møbler på hopperen, kan man på enkel måte betjene kverna med 2 hender. Venstre hånd på bryteren og høyre hånd som vist under på bildet.

 

Erfaringer så langt med kverna:

Kverna maler kaffebønnene jevnt og  har mulighet til å kverne finere en du trur/trenger. Med LaVazza kaffebønner bruker jeg trinn 11. Med trinn 11 lages en dobbel espresso på 25-30 sekunder med tiden tatt i fra første dråpe i koppen.

Kan nevne at jeg brygger vektbasert . Det vil si at 18 gram kvernet kaffe skal bli til 36 gram ferdig espresso.

Det neste som er negativt, men som gjelder mange kverner, er at kverna har sideutkast for den ferdige kverna kaffen. Er det langt mellom kvern ringen og utkastet, vil det danne seg klumper i kaffen. Disse kan lett løses opp,  men vil nevne det. Kverner med midtutkast har ikke dette problemet.

Kverna har 50 trinn, men til espresso har jeg så langt brukt trinn 9 til 14 dvs. at jeg har kun brukt 6 trinn. Det er helt greit, men det setter begrensninger. Jeg hadde aldri trodd at jeg kom til å trenge et mellom trinn, men det opplevde jeg her om dagen med en Arvid.N kaffe. Ved trinn 10 kom ikke kaffen ut og ved trinn 11 kom den ut for raskt (22 sek). Jeg repeterte flere ganger for å sikre meg at tampingen ikke utgjorde  forskjellen.

Til informasjon: trinnene på min kvern kan ikke direkte overføres til andre som har samme kvern da O-punktet (når kvernring og kvernstein berører hverandre) kan indikeres forskjellig på skalaen.

Ut over dette gjør kverna en god jobb.

Men drømmekverna har følgende: midtutkast, trinnløs justering, vekt eller tidsbasert kvernmengde, lavt støynivå, større kvernring 65-80 mm for å unngå oppvarming av kaffen, brukerdefinert hukommelse (preset)