Kaffekverner

Litt om Kaffe


Se alle testene av kaffe her!

Obs! karakterene er gitt litt ut i fra pris, hvor karakteren 3 er en helt grei kaffe. Karakter 4, blir gitt hvis den skiller seg ut i forhold til prissegmentet.

Test av hele kaffebønner ble gjort på følgende maskiner: Jura ena eller ECM manuell espressomaskin. (orange merke på bilder er tester gjort på ECM maskin)

 

Litt om Jura maskinen. (ECM maskin har egen side)

 

Denne er noe modifisert med en digital teller som teller hver gang bryggeenheten lager en kopp espresso. (den skiller ikke om det er enkel eller dobbel espresso)

 

Etter ca 2500-3500 kopper blir bryggeenhet og kvern demontert og slitedeler som f.eks o-ringer, drensventil, kvernstein byttet og deler som trenger smøring blir smurt opp.

Service på kvern

Innstillinger:

 • Kvern justert på maks kverningsgrad (finest)

 • Vannmengde 1 shoot:  0,60 dl

 • Temperatur: Høy

 • Flavor: strong

Kjører ellers uten kalkfilter, men tar en descaling ved varsling.

Kan ellers nevne at Ena3-maskinen er best på ren sort kaffe, da jeg syns at melkeskummet den lager blir for «vannete». Det kan sikkert endres på ved riktig bruk av maskinen, men for min egen del er det den sorte kaffen som gjelder for meg.

Vil ellers anbefale en egg-koker som oppvarming av espressokoppene da den er billig, rask, enkel og tar opp minimalt med plass. Denne her kan du få kjøpt hos Expert for 299,-

   

 

Før du leser mine tester av kaffebønner på espressomaskin bør du vite følgende:

 

Jeg liker ikke syrlig/sur kaffe. Kaffen kan være fruktig men da balansert. Bærpreget skal ikke stikke seg frem men gi nyanser. Kaffe med mer enn en antydning av nype, appelsin, sitron blir ikke godtatt. Det samme gjelder for søt kaffe.

Jeg liker mørkbrent kaffe med kraftig mocca-preg. Antydninger til sjokolade, nøtter fungerer bra. Kaffen bør ha et brent preg som er balansert mot resten. Kaffen bør gi en fyldig munnfull smak, og gjerne ha lang ettersmak.

Målet mitt med denne testingen er å finne rimelig kaffe som har det smaksbildet som er beskrevet ovenfor. Dette er ikke lett da kvalitet koster. Prøver å teste kaffebønner ifra vanlig dagligvare, men her er det mye dårlig. Når det gjelder kaffebrennerier gir de ferskest kaffe men er en god del dyrere. Smaksmessig har jeg bommet nesten like mye på kaffe ifra brennerier som i butikk. Når det er sagt vil jeg si at de beste kaffebønnene som jeg har brukt kommer ifra kaffebrennerier. Ferske kaffebønner og riktig utstyr er stikkordet.

Av butikk-kaffe vil jeg anbefale følgende kaffebønner i forhold til pris:

 • Zoegas (Sidamo, skånerost, Mollbergs), hvor skånerost er hverdags kaffen.
 • Gevalia syd-italiensk espresso.
 • Arvid Nordquist Festivita.

Av spesialkaffe i dyrere ende:

 • Cafe de Paris (tea & coffee  shop)
 • S&H Italiensk brent espresso
 • S&H Monsooned malabar

De kaffebønnene som har skuffet mest i forhold til pris er:

 • Frieles Barista serie.

 

Er selvfølgelig klar over at det er mye å hente smaksmessig ved å justere kverningsgraden i forhold til kaffe type. Men for å gjøre det enkelt for min egen del kjører jeg alt over samme innstilling. Kan forekomme unntak hvis kaffen gir et syrlig/surt preg. Som oftest når det gjelder test av kaffe, noterer jeg meg førsteinntrykket for deretter å teste kaffen over flere dager eller til kaffen er oppbrukt før jeg konkluderer og gjør opp min mening. Grunnen til dette er at dagsformen spiller inn på opplevelsen av kaffen.

Som opplysning, kan jeg nevne at all kaffe som jeg syns er god på espressomaskinen fungerer like bra som traktekaffe, selv om kverningsgraden er vidt forskjellig i fra espresso til trakte kaffe. (Dette gjelder ikke andre veien)

Litt om traktekaffe:

Traktekaffe

 

Moccamasteren blir brukt til å lage kaffe for å ha med på jobb, og når vi får mange folk på besøk. Ved å kverne kaffebønnene rett før trakting opplever jeg at smaken blir vesentlig bedre. Ulempen med traktekaffe kontra espressomaskin er at cremaen som en får med espressomaskin uteblir.

Har også begynt å ta med meg en termos med nykvernet traktet kaffe hver dag på jobb da kaffen på Statoil og mange andre stasjoner ikke holder mål. (så langt er det kun Shell stasjoner som har brukbar kaffe), I praksis blir kverna og trakteren brukt hver eneste dag 🙂

 

Ny kvern: Wilfa KW4

For å få et bedre resultat av traktekaffe valgte jeg å kjøpe en Wilfa kvern. Før du kjøper denne kverna, bør du være klar over følgende: ved kverning av kaffebønner kan den ferdig kvernede kaffen være påvirket av statisk elektrisitet pga. kverningen. Dette gjør at kaffen kleber seg til alle overflater som kaffen får kontakt med. Ellers er det som det er med de fleste kaffekverner at den støyer en del. Videre er det å si at justeringen av tiden på kverningen som gir mengden av kaffe kunne vært bedre.

Når det gjelder innstillinger på kverna, er kverningsgraden satt til 1 prikk over medium mot det finmalte for traktekaffe.

Kommer med tilbakemeldinger etter hvert som jeg får testet ut kverna og kaffebønnene 🙂

Har funnet ut at det er best å veie opp 70 gram kaffebønner til 1 liter vann.

En digitalvekt for dette er kjekt å ha.

Endte opp med Wilfa KW4, da det var den vekta som passet best, størrelse og designmessig.

Elkjøp selger den for 399,-  Den nærmeste konkurrenten var en sort glassvekt ifra teknikkmagasinet til 299,-

Jeg setter hele kverna oppå digitalvekta og nuller ut vekta, før jeg heller kaffebønner rett i kverna.

Ved å veie opp bønnene får man riktig mengde kaffe hver gang og man maler ikke opp mer kaffe enn man bruker umiddelbart 🙂

 

 

Har nå funnet ut at med riktig kverne grad kan jeg kjøre to omganger på full tid. Man trenger derfor ikke å veie opp bønnene hver gang.

 

 

Kan ellers nevne at jeg har brukt en manuell espressomaskin i 5-6 år, men sliter med å få reservedeler. Pakningen til bajonetten er slitt ut så denne er så langt pensjonert.

Det blir ikke flere rene tester med Moccamasteren. Det viser seg at kaffe som smaker bra på espressomaskinen vil også fungere bra som traktekaffe.

 

Når det gjelder tester av kaffebønner med 3 stjerner er ikke disse dårlige, men det mangler noe. Aha opplevelsen uteblir, men til daglig bruk er disse helt greie.

Det er ytterst få som kan få 5 stjerner kresen som jeg er!

Se alle testene av kaffe her!