Service på kvern til Jura Ena 5


Service på Jura Ena 5 må gjøres etter manual.

Siden garantien ikke gjelder lenger, tar jeg servicen selv ved hjelp av gode servicemanualer. En god (Tysk) link til servicemanualer finnes her: http://www.juraprofi.de/Service-Anleitungen:_:70.html

Et resultat av å teste mange forskjellige mørkbrente kaffebønner med forskjellig kvalitet, er at kvernstein og kvernringen i kverna blir fort slitt. Mørkbrente kaffebønner kvernet på finest innstilling krever også sitt over tid. I snitt lager jeg 1800 sterke espressokaffe i året, som gjør at en bør sjekke kverna og bryggeenheten minst en gang i året. Produsenten anbefaler overhaling av maskinen etter 1000 kopper, men etter å ha tatt service vil jeg si at en klarer seg med lengre intervaller. Bryggeenheten bør man nok ta etter ca 2000 kopper. Kverna tåler lengre intervaller.

Før man går i gang

Før man går i gang med service på kverna, bør man lese igjennom servicemanualen flere ganger og samtidig spørre seg selv om en har minimal kunnskap om elektromekanikk. Jeg tar ikke noe ansvar for hvordan andre utfører service, men vil her beskrive egne erfaringer i forbindelse med service på kverna.

Ting som en bør/må ha før en begynner er :

  • Ovalhodenøkkel for demontering av deksler rundt maskinen. Denne følger med hvis man kjøper XXL pakning sett på Ebay beregnet til Jura-maskiner. Det følger også med silikonfett på tube i samme settet.
  • I tillegg må man ha kvernring og kvernstein. Dette får man kjøpt til en billig penge på Ebay(koster ca 260,- ifra Tyskland).

Ovalhodenøkkel var noe jeg selv manglet, så jeg lagde den selv av en distansebolt med hull.

Banket enden flat slik at skruen passet perfekt i det ovale hullet.

   

Ovalhodenøkkelen må brukes til skruen på fronten og bak Jura-emblemet på maskinen for å demontere dekslene.

Kverna sitter godt gjemt bak hovedkortet og andre ting. For å bytte kvernstein og kvernring trenger man ikke å ta ut selve kverna, men da må man være 100% sikker på at en har montert alt riktig i ettertid(du får ikke sjekket klaring på kvernsteinen via utløpet til kverna ref. servicemanual).

Slik så den gamle kvernringen ut. Ved første øyekast ser det ikke så galt ut, men ved nærmere ettersyn ser man at det har blitt slått grader på kuttflaten i kvernringen. Fremmedlegemer i kaffeposene, for eksempel små steiner o.l, kan også ødelegge og gjøre kvernringen sløv.

   

Kvernsteinen til venstre er den gamle og den nye er til høyre. Som man ser på kvernsteinen til høyre er den noe annerledes. Dette er versjon 3 med annerledes vinkler og kuttespor. Det er ingen synlig slitasje på den gamle kvernsteinen, men siden kvernstein og kvernring kommer i forskjellige versjoner, bytter jeg ut begge deler samtidig.

Når man først har demontert deler av kverna gjør man selvfølgelig rent alle deler slik at det er klart for bruk i 1 år til.

For rengjøring av kverna bruker jeg et sugerør som ejektor på støvsugeren for å få opp restene av kaffegrums.

Etter dette er det bare å følge servicemanualen videre til punkt og prikke. Husk at kvernstein og kvernring versjon 3 skal være 2-3 tenner strammere enn originalt Ref. manual, ellers blir ikke kaffebønnene kvernet fint nok.