21. desember 2024

Liten klasse D forsterker for lab-bruk (uferdig)

Vil lage en 4-kanal eksperiment-/lab-forsterker som skal tåle det meste

Valgte TK 2050-modulen, da den er beskyttet mot kortslutning, overspenning og varmegang. Denne modulen kan fås på Ebay for ca 50 US dollar.

Vil samtidig ha en rimelig, kompakt strømforsyning som også er beskyttet mot det meste. Valget falt derfor på en PC-forsyning som er sterk, stabil og kan levere nok ampere.

Valget endte på en Silver Power 500W som kan levere 2x17A ved 12V/24A ved +5v/20A ved +3,3v

Siden målene på TK 2050-kortet og poweren er ganske like, vil det være muligheter til å lage en kompakt lab-forsterker til allsidig bruk 🙂

 

 

Viften til strømforsyningen vil også kunne kjøle ned kjøleribbene til TK 2050-kortet.

(ikke at jeg tror at det trengs, da TK-kortet er klasse D-basert)

 

Ser for meg at utvendige mål kan bli

  • Bredde: 18 cm
  • Dybde: 18 cm
  • Høyde: 14 cm

 

For å kunne bruke strømforsyningen må den gjøres litt om, ellers så vil den ikke virke rett ut av boksen. Det må latches noen kabler, og strømforsyningen må ha last for å virke.

 

Videre plan nå er å få i gang strømforsyningen og bestille 4 inngangspotter, pene vriknotter, inngangsbøssinger og skruterminaler for høyttalerkabler.

Vurderer også å lage et sandwichkabinett basert på 8-9 lag med eik og aluminium.

Ser nå i ettertid at jeg skulle valgt en PSU med avtakbare kabler, slik at bare de kablene som jeg trenger til prosjektet vil være på PSUen. Dette ville fordyre PSUen noe, men ville forenkle prosjektet noe(kan ikke få med seg alt bestandig). 🙂

Hvis jeg klarer å skille linje V1 og V2 (17 amp linjene) vil jeg bruke V1 internt mot TK-kortet og legge V2 ut med skruterminaler på baksiden av kabinettet for å strømføre event. et TK-kort til(må da lage et matchende kabinett til).

 

Det kom en pakke i fra Partspipe (www.partspipe.com) Hongkong i dag.

 

Var spent på om kvaliteten var god. Etter nøye inspeksjon må jeg si at dette var meget bra! Den opplevde kvaliteten av de 8 massive aluminiumsrattene var topp! Perfekt seratering og doble låseskruer.

I tillegg bestilte jeg 20 forgylte hunbøssinger.

 

Begynte kvelden med å sprette opp PSUen. Klipte av alle koblingene og fjernet alle strømpene som lå rundt kablene.

 

Fulgte kablene mot printet og skilte ut og fordelte kablene. Merket buntene mot rekkeklemma.

 

Koblet grønn PS-on til jord, og satte på to 12V 20 watt downlight for å få last på systemet. Trykte på bryteren og lyset gikk på og vifta startet så vidt, for så å skru seg av igjen. Downlightene har så liten last at viften ikke går. Skal gjøre noen forsøk på å se om jeg må ha last for at PSUen skal virke.

Det viste seg at jeg ikke trenger last for å få i gang PSUen.

 

Vurderer å snu PSUenen og TK-kortet slik at kjøleribbene blir stående på høykant på TK-kortet.

 

Da kan jeg også få brukt raster-gitteret som jeg fikk av en arbeidskollega. Denne kan da tilpasses inn i designet til kabinettet. Det at gitteret er av aluminium ser jeg som en bonus 🙂

 

Det neste blir vel å få tak i 4-8 potmetere for regulering av inn-signalet. I tillegg til dette må jeg få bestilt skruterminaler til høyttalerkablene og gjøre klar phono-bøssingene.

 

Har bestilt 4 stk 50 k.ohm log potter og høyttalerterminaler til prosjektet.

Var en tur innom Clas Ohlson for å se om de hadde noen alu.håndtak som jeg kunne bruke som rack-håndtak.

 

En Lab.forsterker uten rack-håndtak hører ikke hjemme. Disse var litt lange, så jeg vurderer å bytte de ut til noen kortere. Videre plan nå er å få montert delene etter hvert som det kommer inn.

Vurderer også å sette phono- og høyttaler-terminalene på frontplata. Da får jeg korte signalveier. På bakplata kommer det skruterminaler for tapping av 12V, 5V, 3,3V og event. -12V. Ellers har jeg en plan om å «seksjonere» frontplata med alu. inlay som en del av designet.

 

Håndtakene skal ikke være til pynt, så jeg kommer til å låste front- og bakplate mot hverandre med en gjennomgående gjengestang skrudd fast i håndtaket og med en hylsemutter eller knagg på baksiden. Ved å bruke en rund knagg på baksiden, vil jeg også beskytte terminalene på baksiden mot slag osv.

 

Reine juleaften, tre pakker på samme dag!

Batteriboks med bryter for AAA x 6 stk.  45kr

Terminaler 10 stk. 88 kr  (meget bra kvalitet)

Log. pot 50k 5 stk. 30 kr.

( pris ferdig levert hjem i postkasse )

 

Potmeteret passer perfekt mot alu. knotten. Det er billigere å kjøpe 5 stk. log. pot ifra Hongkong for å se om 50k holder som motstand en å kjøpe 1 ifra Elfa uten frakt.

 

Har byttet ut alu. håndtakene med en kortere variant. Skal nå finne plasseringen til alt på fronten.

 

Dette var mer riktig høyde!

 

 

Har begynt litt på kabinettet. Frest spor til gjengestangen som skal holde håndtaket og front- og bakplate sammen. Det er da sideplatene som du ser her.

 

Topp- og bunnplata skal ligge i mellom sideplatene. Det skal freses et spor som strømforsyningen og TK-kortet skal ligge i. Det er tenkt at begge deler skal kunne skyves inn eller ut av kabinettet når front- og bakplate er tatt av.

 

Utfresing av vindu til raster-gitter for kjøling av TK-kortet.

 

Skal ha tilsvarende plate i bunnen også. Må da sette på noen korte ben under forsterkeren for å få gjennomgående lufting.

 

Kassa ser stor ut på bilde, men er kun 20cm dyp. Skal i løpet av neste uke få frest ferdig front- og bakplate.

 

Brukte dominofresen til å lage plugghull og limte fast plugger i sideveggene.

 

Har frest en slisse som printkortet skal ligge i. Phono-bøssingene skal loddes ut, da jeg kommer til å bruke skrueterminalene på printet, og sette nye phono-bøssinger på fronten.

 

Felte PSUen inn i topp- og bunnplata. Denne skal kunne trekkes ut av chassiset sammen med printkortet.

 

 

Her er da bakplata. Mangler kun utsparingen til PSUen og tilpassing av terminalene så er den klar.

 

Her er det et bilde av bakplata sett fra innsiden. Pga at bakplata er 12mm tykk, måtte jeg felle inn terminalene.

 

Den øverste terminalen blir power inn til TK-kortet. Den neste blir 12V, 5V og 3,3V.

 

Her ser man at knaggene beskytter terminalene hvis man legger baksiden ned.

 

 

Her begynner frontplata å ta form. Freste 3 stk. 2mm slisser slik at jeg kunne felle noen strimler med aluminium i slissene. Får da «seksjonert» hver kanal utseendemessig. Må også frese vekk en god del bak frontplata da pottene er noe korte.

 

 

Gjort innfellinger til potmeter, bøssinger på baksiden. Har latt det være igjen 5mm av godset på det tynneste, derfor ble alu. inlayet akkurat synlig.

 

 

 

Her er fronten så og si ferdig. Skal vurderer en power-indikator på fronten. Ellers har jeg faset hjørnene litt for å se hvordan det ble.

Det er litt 70′ talls retrofølelse over designet……

 

 

Da er det bare resten igjen…..

 

Tenkte at jeg kunne fortsette på lab-forsyningen. Det står igjen en del loddinger som må taes før jeg setter alt sammen.

Brukte en dobbelskjermet Belden-kabel som signalkabel. Denne har jeg god erfaring med. Brukte den samme kabelen til subben. 12-13 meter kabel ble strekt uten støy i ettertid.

Her er høyttalerkablene loddet og skrudd fast.

 

Har også loddet ut phono-bøssingene på TK-kortet da de tok for mye plass og hindret samtidig kortet i å legge seg i slissesporet som er frest ut i topp- og bunnplaten. Vil kun bruke skruterminalene som er på kortet.

 

Høyttaler og signalkabler på plass.