16. juni 2024

Frokost-terrasse med levegg del 3

Etter flere måneder med dårlig vær (blant annet 6 helger på rad med regn), har jeg fått en ny start 🙂

Leveggen er ferdig listet og steinbedene har fått noen planter.

Markjorbærplantene trives godt blant steinene.

Holder været seg må jeg få oljet veggen og terrassen.

Har lagt opp noen rådhus-stein mot det nye bedet som jeg skal få ferdig i løpet av kort tid hvis været holder……

Steinene skal egentlig ligge på høykant nede i en grøft med 20 cm grus, men prøver her å finne retningen på bedet.

Stående blir kun 30-40% av steinene synlige over gresset. Dette skal kun være en avgrensning mellom plen og bed, mao. ikke en støtte-mur.

Satser på å få hentet grus, rådhus-stein og noen m2 med skifer i helgen som kommer 🙂

Det blir et lavt trinn til på skifertrappa da det vil harmonere bedre mot steinene.

14.07.12

Fant ut at jeg ville ha høyden på steinraden til bedet i samme høyde som det nye nederste trinnet på skifertrappa.

Lagde en krafse med dybde-anhold som gjør at høyden på grusen blir i riktig avstand til toppen av plenen slik at steinene havner i riktig høyde. Satte den eldste guttungen til dette. Han har i tillegg rettet opp og lagt de fleste steinene.

Her er det ca 20 cm grus under mursteinene.  Har bevisst plassert steinene helt innat plenen og fylt opp med grus på innsiden. (det beste hadde vært å hatt grus på begge sider av mursteinene for å unngå tele-hiv, men vi får se hvordan det går med grus på kun en side)

Ser at det er et par steiner som må rettes litt på, men det tar jeg i morgen 🙂

Buen tar jeg og legger i morgen 🙂

Her har jeg lagt 20-30 cm med grus slik at det nederste trinnet ikke blir påvirket av frost i bakken. Planen er å lage et nytt trinn av leca og kle dette inn med skifer. Trinnet blir da i høyde med rådhus-steinene.

Ellers ser det ut som om at plenen gror seg greit til 🙂

16.07.2012

Oppsummering for i dag og deler av helgen…

Har fått hentet skifer og leca i dag.

Fikk også lagt noen rådhus-stein mellom regnbygene. Dette ble endel mer jobb enn jeg hadde regnet med, da det var noen fjellknauser i veien. Dette gjorde at jeg måtte tilpasse hver enkelt stein.

Yngste guttungen ble satt til å fjerne løsmassene som ble etter grøfte gravingen.

Ugresset på høyre side tilhører fortsatt naboen…..

Blir det oppholdsvær i morgen, gjør jeg meg ferdig med steinkanten slik at bedet blir klart for planting. Er jeg heldig får jeg en start på det nederste trinnet til skifertrappa også.

17.07.2012

I dag har hele familien hjulpet til UTEN klaging eller surmuling av noe slag 🙂

Fikk tilbakemelding i fra eldste mann at så lenge det var litt action eller tungt arbeid syntes han at det var ok. Jeg satte han blant annet til å svinge øksa for å fjerne en større rot, og da var det bare og holde seg langt unna 🙂

Yngste mann spadde grus, bar grus, torv og sand til den store medaljen…. I tillegg planerte han stein bedet og la duk. (greit når ungene vokser opp og de kan settes til noe)

Som du ser på bildet under, er jeg ferdig med steinkanten. Høyden matcher nå det laveste trinnet til trappa.

Siden jeg ikke klarer å få ungene til å slutte og ta snarveien mellom hekken og tomten til naboen, fant jeg ut at da legger vi i stedet til rette for at de kan bruke snarveien. Vi la derfor noen skifer i sand og singel slik at de har noe å gå på.

Har ellers fjernet torv og lagt jord, duk, bark og plantet noen planter.

I morgen henter jeg 1 m3 til med bark og gjør ferdig resten av bedet. Kanskje jeg får begynt på trappa også.

18.07.2012

Planert og rettet opp det nederste trinnet slik at jeg kan begynne å kle trinnet med skifer. Siden trinnet ikke blir festet mot fast grunn men ligger og flyter på et tykt lag med grus, valgte jeg å legge til litt armering.

Kuttet ferdig skiferen til toppen av trinnet.

Ferdig med toppen av trinnet. Vil vente med å kle utsiden av trinnet til i morgen, da regner jeg med at alt har satt seg.

Høyden på trinnene i selve trappa er nå nærmest identisk og havner nå riktig ut mot kantesteinene.

Vi har ellers fått lagt duk og plantet noen flere planter. Vurderer et fuglebad på den nærmeste stubben, men vi får se hva det blir til.

 

01.08.12

Kuttet ferdig skiferen til det nederste trinnet, og lagt 20 cm grus litt under plenhøyde da vi fant ut at det ville bli litt mer helhet hvis skifergangen ifra terrassen fortsatte helt frem til steinbedet.

Har også begynt på ny skifertrapp i den motsatte enden av terrassen for å få mer helhet. Det kommer 2 skift med leca ifra grunnmuren ifra huset som skal forankres i grunnmuren og mot skifertrappa for å unngå at muren reiser utover. Alt av leca blir kledd igjen med skifer.

 

Da er denne trappa så og si ferdig, skifergangen er tilnærmet rettet opp så da gjenstår det kun å sope sand i fugene i skifergangen.

Trappa vitner om dårlig planlegging, da første og siste trinn er like men lavere en selve trinnene i trappa. Sånn kan det gå når en ikke ser helheten og kan planlegge riktig i fra dag 1  🙁

godt at jeg ikke er murer…..

Et bilde tatt ovenifra og ned mot plenen.

 

Inndelingen i fakka ble gjort med 11/2×2″ disse er festet mot grunnmuren og ligger og presser mot en langsgående bjelke som holder jordsmonnet og sanda under skiferne på plass. I fakka er det tenkt å sette knasteplast/dreneringsplate på veggene rundt. Det er ikke sikkert at det trengs, da det skal mye til at det impregnerte treverket råtner i de nærmeste 10-15 årene.

Her er da hele bedet kledd inn. På plattingen på hver side er det beregnet å ha to like potter med planter i.

Roseplantene er på plass.

Kona har da plantet roser og pyntet med pyntestein:)

20.05.13

Med hele 2 dagers varsel om fint vær, var det på’n igjen.

Har tidligere nevnt at et ute-spa på terrassen sto høyt på ønskelisten. For å få til dette måtte jeg legge opp en ny kurs og kabel for dette. La først et 50mm dobbeltvegget rør i bakken langs grunnmuren ca 20 cm under bakken. Kabelen går inn gjennom grunnmuren og kommer inn i vaskerommet (som blir det neste oppussingsprosjektet).

    

Det å fiske opp kabelen ifra kjelleren og opp til 1 etg. inn i tavla, var lettere sagt en gjort. Pga isolasjonen i kanalen måtte jeg feste et tungt lodd på en snor for så å slippe loddet gjentatte ganger ned i hullet som kabelen nå kommer opp i fra. Håpet var at loddet skulle komme igjennom isolasjonen og treffe gjennomføringen mellom etasjene. Noen timer senere med fikling, såre hender og noen lange serier med ukvemsord fikk jeg endelig kabelen opp.

Ute under terrassen var alt mye enklere. Skrudde opp et par terrassebord og la trekkrøret og kabelen i en god kveil åpent under terrassen. Beregnet ut i fra bilder hvor kabelen sånn ca kommer opp til koblingsboksen i spa-et og boret opp hull i terrassegulvet.

    

Planen videre er å montere 3 bjelker på utsiden av leveggen og en horisontal drager hvor vi kan feste en markise. Markisa blir montert så høyt på langveggen at markisa vil følge skråveggen som har 22,5 grader når den er utslått.

Det var vel det jeg rakk før regnet satte inn igjen.

26.05.13

Da er spa-et på plass. Valgte et lite spa (Arctic Fox) med plass til 4 da det aldri har vært tenkt å ha et stort party spa. Spa-et har 2 gode captain seats, 1 liggesete og 1 hvilesete. Valgte i tillegg helautomatisk saltrenseanlegg og en ekstra pumpe dedikert til det ene capitain sete. I tillegg valgte jeg vedlikeholdsfritt kabinett.

Til uka begynner jeg på en 2-trinns trapp rundt spa-et og noen hyller mellom spa-et og leveggen. Spa-et ble bevisst plassert 40 cm ut i fra vegg for å komme til service lukene som er rundt hele spa-et.

Enda et moment når det gjelder markisa som kommer, er at høyden blir satt slik at markisa går fri i forhold til lokket på spa-et.

Har sol hele dagen i spa-et, noe som var en forutsetning for plasseringen.

Fått satt opp bærebjelkene for markisa. Har overdrevet lengden slik at jeg har litt å justere på når markisa skal monteres. Reisverket ruver litt, men når markisa kommer vil det se mer riktig ut. Kan hende at det blir noen flere avstivninger i fakka, men ser det an når markisa er montert.

Måtte tilpasse listinga slik at bjelkene kommer så nærme det opprinnelige reisverket til leveggen som mulig. Vinkeljerna til bjelkene ble festet med 10cm lange franske treskruer. Videre blir vinkeljerna festet mot reisverket ytterligere med gjennomgående 10mm bolter med låseskiver (når jeg har fått satt riktig høyde på markisa). Videre må jeg legge opp strøm til markisa slik at jeg kan styre markisa i fra spa-et med en trådløs fjernkontroll.

Selve spa-et har egen WiFi som gjør at jeg kan styre alt via Sony Xperia-mobilen som er vann-avvisende.

Videre bruker jeg Sonos sitt system med play 5 på terrassen og Sonos/Spotify på mobilen. Regner med at dette blir en behagelig opplevelse.

Det neste blir å begynne på trappa som skal være foran spa-et og hyllene mellom spa-et og leveggen. Disse hyllene må kunne taes av for å kunne nå fram til servicelukene. Har også en del beising av levegg og terrasse som også må taes. Markisa kommer i slutten av uka eller tidlig neste uke.