7 års venting over? Test av lydtransparent lerret duk

Test av lydtransparent lerret duk

Er 7 års venting forbi?

Her er min lange vei og historie om å få et perfekt lydtransparent lerret til hjemmekinoen.

Først ut:

Test av Ultra HD V1 lerret

Fikk litt sjokk da jeg rullet ut duken og så dette, men regner med at bølgene retter seg etter noen dager 🙂

 

Her ligger DreamScreen-lerretet på høyre side i bildet. Som man ser er lerretet «DreamScreen Acoustic Ultra HD» gråere i fargen.

 

Her ser man forskjellen i struktur på Ultra HD og DreamScreen. (bilde tatt uten blitz)

 

Her ser man hvor små hullene i lerretet er. (bildet er tatt uten blitz, så fargen er helt feil)

 

Har spent opp lerretet nå nylig, og sett/»hørt» på lerretet. Var meget spent på moiré og andre artifakter som kunne komme ved bruk av LCD-projektor.

Bilde:

Ved 4 meters avstand til lerret, var det ingen synlig struktur å se på lerretet, det var heller ingen synlig moiré og andre artifakter 🙂 det eneste negative som jeg ser, er at lerretet er gråere i fargen, noe som setter begrensninger på lerretstørrelse. Jeg har nå 2.35:1 114″ og mener at PT AE3000 blir for lys-svak i Color/Cinema modus. (kjører i utgangspunktet normal modus med en annen kalibrering).

Lyd:

Hørte ingen «feil» i frek.gang gjennom lerretet, men la til 2 db ekstra på senterhøyttaleren 🙂

Andre ting:

Ved oppspenning av lerret, opplevde jeg at man må strekke duken hardere enn på vanlig DreamScreen (lerretet oppfører seg mer som tekstilstoff.)

Til denne korte testen brukte jeg filmen Nord og Istid 3 for sjekk av bilde, og Sin City for sjekk av senterhøyttaleren.

Konklusjon:

Hvis striper/buler i lerretet forsvinner helt (noe som jeg regner med) vil jeg på et meget kort/lite grunnlag anbefale «DreamScreen Acoustic Ultra HD» 🙂

 

11.01.10

 

Slik ser lerretet ut etter 2 dager:

Har strukket lerretet noe i dag, men vil avvente med å stramme for mye. Rammen på lerretet har også stramme-muligheter via skruer.

 

 

Problemet ligger på de nederste 25 cm (det som var nesten senteret på duken før jeg klippet den til).

 

Her har jeg hengt en bit foran TVen for å vise lys-gjennomgangen på lerretet.

 

Har sett noen filmer i helgen, og mener fortsatt at Ultra HD er veien å gå. Lydmessig er det en større forbedring enn jeg hadde trodd. Lyden er blitt mer «riktig» når den kommer ifra lerretet. Selv om lerretet ikke er rettet ut ennå, synes jeg at bildet er nesten like bra som på det forrige lerretet, med unntak av at lerretet er gråere. Kan fortsatt ikke se moiré eller andre problemer, men vil ikke anbefale kortere avstand til lerretet en 3,5 meter.

 

 

12.01.10

 

Har strammet litt til på nedre del av lerretet, da det ser ut som at en må stifte mye tettere enn jeg hadde regnet med. Under filmbruk er ikke bulene noe jeg legger merke til, men duken skal være perfekt før jeg godtar lerretet. 🙂

Har tatt noen bilder av lerretet med film, men mangler stativ til kameraet så bildene ble deretter. Det opplevde bilde er en del bedre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen av bildene er endret på noe måte, har kun justert avstand/zoom til lerretet når bildene ble tatt 🙂

 

 

14.01.10

 

Kontaktet AVshop i dag, og de ber meg å vente et par uker for å se om duken blir bedre 🙂

Har benyttet muligheten til å sjekke forskjellen på grå og hvit side, begge sider har mye å hente på hver sin måte.

På bildene har jeg lagt på en rest av grå duk for sammenligning.

 

 

 

 

 

 

 

Har eksperimentert med zoom og avstand/aspekt på projektoren, og har ved enkelte tilfeller opplevd moiré ved 16:9 format på den hvite siden av lerretet. For meg har ikke dette så mye å si, da 9 av 10 filmer som jeg har er 2:35.1. Den grå siden kommer jeg ikke til å bruke da det blir for mørkt. Kommer med flere bilder ved endringer på lerret. 🙂

 

 

19.01.10

 

Som dere ser av bildene, er lerretet blitt noe bedre, men det er ikke bra 🙁 . skal avvente et par dager, før jeg strammer noe mer. Som dere sikkert har forstått, har jeg valgt den hvite HD-siden av lerretet, da den grå siden blir for mørk med PT AE3000-projektoren. Får håpe at V2-utgaven blir lysere. Når det gjelder moiré-problematikken, er det hos meg mest synlig ved avspilling av 16:9 filmer. For meg virker det som at moiré er et zoom-relatert problem, mer enn et avstands-relatert problem. Riktig stramming av lerretet har også mye å si på moiré. Ved en sitteavstand på 4 meter, har jeg minimale/ingen problemer med moiré i 2.35:1 format. Projektoren er da montert 4,5 meter ifra lerretet.

 

 

 

 

 

Bølgene i lerretet er slik jeg ser det, ikke synlig ved avspilling av film, men vil selvfølgelig at det skal være perfekt.

Skal stramme noe mer i morgen.

 

 

25.01.10

 

Har strammet noe mer i går, men det ser ut til at lerretet ikke blir bedre 🙁 . må derfor kontakte AVshop for å vurdere bytte av V1 eller vurdere å vente på V2. Litt surt med tanke på at jeg har ventet 1,5 år på å få lerretet….  Hvis V2 har en lysere farge på Ultra HD-siden er den aktuell. Den vanlige hvite HD-siden som jeg bruker nå, har et meget bra bilde som jeg håper at V2 kan matche.

 

Test av Ultra V2

 

Dette skulle vært en positiv test av Ultra HD V2 men……

 

For å ta bilder av lerretet, kan jeg ikke bruke blitz, så ikke tenk på fargene. V2-duken på venstre side er en god del lysere en V1 til høyre. Som man ser av strukturen er V2 vevet annerledes.

Som vanlig er duken bulkete når den ikke er spent opp.

 

Her ser man fargeforskjellen på dukene. V1-duken i øvre del av bildet Hvit/mørke grå. V2 nederste delen av bilde.

Lerretet gjennomlyst. V2 til venstre.

 

Nærbilde. Ser bra ut så langt, ikke sant?

 

Vev-feil! Det måtte jo være noe med denne duken også…..

 

 

 

Da er det vel bare å ringe AVshop igjen.

Vil ikke prøve å trimme vekk trådene før jeg har snakket med AVshop. 🙁

Fikk mail ifra AVshop, de sender ny duk omgående 🙂

 

Da har duken hengt noen dager oppspent på rammen, og dette er resultatet…..   lerretet ser ut som en hvitmalt finérplate…..

 

Har stiftet med en stifteavstand på 10 cm. Prøvd å stramme duken for å se om det hjelper på skrukkene, men det har ingenting å si.

 

 

Håper ikke at dette er det endelige resultatet 🙁

 

24.03.10

Ny duk ifra AVshop ankommet.

Alle gode ting er 3?

Som dere ser har lerretet en påsydd lærkant hele veien rundt. Slik jeg har forstått det, er lærkanten beregnet til å ha en stålspile tredd inn i lommen i lærkanten. Da er første spørsmål: hvorfor er det det på dette lerretet? har jeg fått feil lerret, eller skal det være slik?.

 

Så er vi i gang igjen……….   den sorte flekken er et lite hull, med tråder ifra baksiden av den hvite siden, som kommer ut av lerretet. På baksiden (grå side) er det ingen antydning til mekanisk press/hull eller lignende som kan forklare hullet. Med andre ord, feilen ligger kun i den hvite siden av duken 🙁

 

Ferdig opp spent er dette lerretet vesentlig bedre når det gjelder bølger, enn det første V2 lerretet.

 

 

 

Så er da spørsmålet: hva kan man godta av feil ifra lerretet? Prikken er synlig ifra sweetspot

 

Satte på film for å se hvordan det tok seg ut. Den sorte prikken er godt synlig i bildet.

 

 

De som har hatt pixelfeil på projektor, kjenner seg sikkert igjen…  når man først er klar over en defekt, er det vanskelig å ikke fokusere på dette.

 

Er nå drittlei :- ( tar nå en lengre pause, til lysten å fortsette kommer tilbake.

 

 

18.05.10

Har ikke fått lysten tilbake, men må vel kontakte AVshop, da hullet ikke forsvinner av seg selv,

og at bulkene i lerretet ikke har blitt bedre etter å ha hengt oppe i 7 uker.

 

 

 

 

04.06.10

Fikk e-post i fra AVshop i dag. Ny V2 duk er sendt, håper at denne duken er feilfri 🙂

Regner med å montere duken på  mandagen 🙂

 

09.06.10

Hentet duken på posten i dag. Duken ser hel og fin ut, men rekker ikke å spenne opp duken før helgen.

 

11.06.10

Alle gode ting er 4?

Har fått ny duk, og denne gangen kom duken i løpemeter. Den forrige duken kom med lærkant og var noe snau på rammen.

 

 

Dette er helt klart den beste duken som jeg har fått hittil. Noe skrukker og bølger er det, men det bør rette seg etterhvert.

 

 

Er mest spent på de to skrukkene som går på skrått nedover ifra venstre side. Forsvinner disse sammen med resten av skrukkene, er jeg i land 🙂

 

10.07.10

Da har duken vært spent opp i en måned. Endringen i duken er minimal. Skrukkene er ikke vekk og duken ser fortsatt ut som en lakkert finérplate. Dette gjelder kun når spottene over lerretet er på. Ved sweetspot ser man ingen feil på lerretet når man ser på film. Ingen skygger, skrukker eller moiré under bruk 🙂

Hadde spottene over lerretet vært montert lengre vekk ifra vegg, ville lerretet sett bedre ut. Siden dette er mitt 4. Ultra HD lerret, har jeg innsett at mine krav til et perfekt lerret ikke lar seg innfri av AVshop.

 

27.07.17

Måtte se etter et nytt lerret da det var kommet noen flekker på lerretet etter at guttungen hadde hatt lan med en del venner i kinorommet. Flekkene gikk ikke vekk og jeg måtte finne alternativer til det gamle lerretet.

Etter flere dårlige erfaringer med AVshop søkte jeg etter andre aktører som har fått gode tilbake meldinger. Pga lerret type og mål, endte jeg tilbake til AVshop i håp om at de etter 7 år hadde forbedret kvalitetssikringen av produktene sine slik at jeg slapp flere nye runder.

I tillegg må det ha skjedd en del på lerretsiden i løpet av disse årene.

Mitt valg falt på Dreamscreen ultraweave V5.

Dette er et 3 lags ferdig limt duk med en mye finere overflatestruktur en V2 lerretet som jeg til nå har brukt. På bildet under ligger V5 til venstre og V2 til høyre.

Som man ser er V5 gulere/mørkere en V2 i normalt belyst rom. Bilde tatt uten blitz.

 

Men med bilde tatt med blitz, ser man straks forskjellen på V5 og V2.

V5 lerretet reflekterer påtrykt lys mye bedre en V2 samtidig som den er mørkere uten lys. Kontrastforholdet har blitt bedre med V5. Dette lover bra!.

 

Duken kom forsvarlig innpakket og etter en nøye gjennomgang av hele duken ser den hel og fin ut uten større skrukker. Spant opp V5 duken grovt på rammen, hvor jeg hang rammen opp slik at jeg kunne bruke lyset over lerretet til å etterstramme lerretet slik at alle bølger forsvant.

Kan nevne at kvalitet følelsen av duken under opp spenningen var bra. Tykk, strekkbar med god motstand.

 

Så hvordan ble det?

Helt perfekt uten en eneste skrukke, fold, vev feil, hull eller lignende!

 

Har ikke tatt bilder med film på lerretet, men kan si følgende: bildet her fått økt kontrast. ingen synlige feil på bildet. Siden lerretet er UHD klar, er det heller ingen artifakter å spore. Lydmessig oppleves denne duken som en forbedring i forhold til V2 versjonen.

Konklusjonen må bli at jeg var for tidlig ute med å gå over til lydtransparent lerret i fra en leverandør som ikke innfridde verken med hensyn til leveringstid og kvalitetsikring.

Dette er nå rettet!

 

Skal snart bytte pære i projektoren og vil da komme med flere bilder etter at den er kalibrert opp på nytt. (vil helst ha ny projektor, men får drøye det til 4K synker litt til i pris)