3. januar 2025

3D printing på lavt plan

I forbindelse med et prosjekt jeg holder på med, har jeg engasjert en oppegående kollega som driver med 3D printing. Siden han har holdt på 3-4 år allerede, kjenner han til alle triks og hva som skal til for å lykkes med dette. En ting er å laste ned ferdige modeller for å printe ut, det kan alle, men å tegne deler etter dårlige tegninger og forklaringer (fra meg) krever ekspertise.

Av ren nysgjerrighet bestilte jeg en nybegynner printer fra Banggood. Valget ble en Ender 3 Pro. Denne var delvis satt sammen, så en egeninnsats på 1-2 timer måtte påregnes. Bruksanvisninger og manualer var bra, så det bød ikke på noen utfordringer. Kommer ikke til å forklare for mye om innstillinger  av printeren da det er veldig individuelt.

Grunnen til at jeg valgte pro versjonen var at den støyer mindre. Det er viftestøy fra power som sjenerer mest. Det hjalp også å legge 2 teppefliser mellom bordet og  printeren.

På bildet under har jeg printet ut en filament guide som gjør at plasttråden  får en bedre vinkel inn mot filament mater.

 

Her ferdig montert.

 

En annen forbedring av printeren var å bytte ut filament mater som var i plast,  med en i metall.

 

Andre ting jeg liker er displayet og brukervennligheten. Den har kun et hjul som vris til riktig meny og godtar med å trykke på hjulet.

 

Jeg har ingen planer om å printe ut figurer eller andre leker med denne printeren. Jeg kjøpte printeren for å teste ut en del ideer som har ligget lenge i påvente  av hvordan jeg skal løse de. Med printeren kan jeg prøve og feile uten store kostnader. Siden printeren er av den rimelige typen, kommer det flere oppgraderinger av printeren etterhvert.

Min første test (utover en standard elementær testfigur og en terning) er et lithophane prosjekt . Dette er en gammel teknikk fra 1800 tallet hvor målet er å lage bilder som kan gjennomlyses hvor tykkelsen på bildet bestemmer lys gjennomgang.

 

Her er et symbol for perfeksjon, hvor tegnet er fysisk forhøyet 3mm.

 

Med lys bak ser man hvordan skyggene lager bildet.

 

Med dette som utgangspunkt, var det naturlig å prøve å konvertere et fotografi til lithophane.

 

Og her er resultatet uten noen form for endringer i Cura programmet. Cura programmet er skive (slicer) program som forteller hvordan printeren skal arbeide, og hvor vi bestemmer det meste om selve printet.

 

Jeg glemte å velge 100% fyllingsgrad. Dette gjordet at jakka fikk trekanter som i utgangspunktet ikke er med på bildet. Skal også prøve andre innstillinger også. Men jeg ser helt klart potensialet med Lithophane teknikk. Vurderer 5-6 bilder av kjente skuespillere montert på eike rammer med bak belyst led-lys. Disse blir koblet sammen med synlige aluminiums strømskinner (3,6V)

 

Siden printeren ikke har gitt meg noen negative overraskelser så langt, ville jeg prøve å gi printeren noe å bryne seg på.

3D fila for dette prosjekter betalte jeg 1 dollar for på nettet. Dette skal bli en kongle lampe.

 

 

Her får printeren en utfordring pga overhenget i bunnen av lampa.


 

Og her er sluttresultatet. Har valgt å bruke te-lys med led som lyskilde.

 

Med 3D printeren følger det med verktøy og deler. For å samle dette på et sted, lastet jeg ned en 3D fil som inneholdt en tilpasset skuff i to deler.

Som dere kanskje ser, har jeg oppdatert printeren ved å bruke en glassplate på senga isteden for den magnetiske matten som fulgte med. Dette forbedrer utskriftene da glassplata er helt plan.  Holder den foreløpig på plass med klesklyper, men skal kjøpe papirklyper som ikke kommer i konflikt med printer hodet.

 

 

Skroget rundt skuffen er tilpasset sporene som er i de bærende delene i printeren. Den er designet til å holde seg selv på plass. Den gråe plasten ser verre ut på bildet en den er egentlig. Fargen er mørke grå  uten blits.

 

Har også gjort flere tester med lithofhane bilder. Endring av oppløsning og kontraster gjorde stor innvirkning på resultatet. Bildet til venstre har en oppløsning på 2,5 Mp. Det til høyre har 0,9 Mp.

Med lys bak ble dette resultatet. Bildet til venstre ble vesentlig  bedre med høyere oppløsning og litt endring i lys og kontrast.

 

Begge ungene og jeg har hodetelefoner, så da var det greit å finne noe og henge de opp på. Valgte et populert 3d print fra MakerBot som ikke krever support hvis en printer den med ryggen ned.

 

Innvendig fyll ble satt til 20%, høyde på laget 0,2mm. Har også erstattet klesklypene som holdt glassplaten fast mot senga med papirklyper fra Claes Ohlson. Disse går akkurat klar av printer hodet.

 

Måtte redusere størrelsen på printet med 8% for å få plass pga bena. (allerede nå ser jeg behov for større printer)

 

 

Kommer til å printe ut en i hvit til meg selv.