18. juli 2024

Frokost-terrasse med levegg del 2 (2011)

18.04.11

Da var det på’n igjen…

 

Guttungen (17år) fikk en bratt læringskurve i dag. Fra å ikke kjenne til elektrisk stikksag til fasong-utskjæring av terrassebord i 45 grader ved å vise en gang, må jeg si at han imponerte meg 🙂

 

Imens han gjorte det, fortsatte jeg å liste leveggen slik at alt kan bli ferdig i påsken. Med det været som er meldt bør dette gå bra 🙂

 

23.04.11

Måtte ha et trappetrinn fra øvre til nedre terrasse for at det skulle bli riktig høyde.

 

Kona har planlagt å ha en blomsterkrukke i hjørnet, så jeg lagde et utspring med plass for dette.

 

Støpt fast et fundament for den ene stenderen som skal holde leveggen foran terrassen. Leveggen blir skjært i 22,5 grader i toppen som den andre leveggen. Utsmykningen blir den samme. Det kommer videre en kort vegg med dør som det skal være mulighet til å fjerne for å kunne plassere et spa på terrassen. Vurderer 4 hengekøye-beslag for dette da beslaget låser seg selv av vekten av veggen og døra.

 

 

Yngste guttungen fikk prøvd å svinge øksa i dag da røttene til denne stubben måtte fjernes for å få planert riktig høyde bak leveggen. Kona planerte og la barkduk i ettertid.

 

Eldste guttungen fikk nye oppgaver i dag som innebar å fore ut spikerslagene ned mot bakken. her kommer det horisontale bord for å dekke til åpningen under terrassen. I tillegg til dette blandet han mørtel og hjalp meg med trappen.

 

Trappa på denne siden blir laget av leca-blokker og skifer. Siden det er påske er det vel ikke så populært å bråke for mye, så denne blir nok ikke ferdig før ute i neste uke 🙂

 

25.04.11

Har ikke fått gjort noe særlig i dag utenom å prøve å finne høyde og vinkler på leveggen mot begynnelsen på terrassen.

 

03.05.11

 

Har støpt fundament til en stender til.

 

Har her begynt å kle inn terrassen ned mot bakken. Hvis været holder seg til helgen bør jeg rekke å få en god start på skifertrappa.

 

Har også satt på topp-rekka på rekkverket og forankret rekkverket mot husveggen.

 

07.05.11

 

Har ikke fått gjort så mye den siste tiden, men har felt ned hengekøye-beslagene som gjør at jeg kan låse en stender fast mot en annen slik at deler av leveggen kan løftes av for bedre adkomst. Den lengste stenderen blir satt fast i eksisterende levegg.

 

Det blir 6 beslag på stenderen for å sikre at stenderen ikke kan vri seg.

 

 

Her har jeg satt fast den ene stenderen og huket på den avtakbare stenderen. Den avtakbare stenderen er sagd litt kortere nederst slik at jeg kan få et spett under for å kunne løfte av stenderen/leveggen når det trengs.

 

08.05.11

Pga konfirmasjon i nabolaget har jeg begrenset bruken av verktøy i helgen. Hadde tenkt å kutte skifer og leca men tror ikke det hadde vært særlig populært. Kledde derfor den lille leveggen med panel på den ene siden.

 

Har også justert stenderene på høyden.

 

 

Tilpasset og murt fast to leca blokker til trappa. Kommer også til å ha to 45 graders knekker på hjørnene til trappa.

 

24.05.11

Fått gjort litt til på trappa etter at det verste været har gitt seg. I dag har det vært en ordentlig blås-bort dag.

Pga. fjellknausen som er inne i trappa, ble det en del justeringer på leca-blokkene. Det første trinnet er mye høyere en det andre trinnet, dette er fordi jeg ikke har planert rundt trappa. Det nederste bordet på venstre side av trappa kommer til å forsvinne halvveis etter planeringen.

 

Det eneste jeg trenger nå er stabilt vær fremover 🙂

 

03.06.11

Fått gjort litt til i dag. Har i tillegg lært opp guttungen til å bruke kontursaga slik at han kunne skjære ut pyntebordene på den siste leveggen.

 

 

11.06.11

Pga. dårlig vær har ute-prosjektene stått stille, men idag har det vært oppholdsvær. Har kuttet litt skifer og fått murt de fast.

 

12.06.11

Siden det er søndag valgte jeg å bråke minst mulig, så det ble en del graving i stedet. Kona og jeg har planert og lagt kulestein mot naboen. (nabogrensen er ved ugresset)

 

Det begynner og se mer ryddig ut.  Mangler fortsatt en kort levegg og en dør.

 

Igjen, ugresset bak leveggen tilhører fortsatt naboen…..

 

16.06.11

Fått gjort litt til på trappa. Siden skiferen ikke er justert på tykkelsen blir det ekstra arbeid. Skifer med jevn tykkelse havner der hvor kantene blir synlige.

 

Litt justeringer og det øverste trinnet kan bli bra.

 

Kuttinga tar litt tid da jeg bruker en 5″  vinkelsliper med sintrett diamantblad i fra biltema. Har en billig vinkelsliper for stein-kutting som har holdt veldig bra. Brukte tidligere en dyr Hitachi men den knela etter kun få timers bruk. Det virket som om at steinstøvet ble sugd inn til kullbørstene og ødela kullbørstene og rotoren.

Mexx vinkelsliper…..      skal ikke le av den, har kuttet ca 15 løpemeter med skifergang (bredde på 60 cm.)

       

 

20.06.11

Har vært borte i helga, så jeg har ikke rukket allverden. Hadde været vært stabilt bra burde jeg vært ferdig for flere måneder siden.

På bildet under ser du hvorfor det nederste trinnet er mye høyere en det øverste. Den hvite hyssingen representerer hellingen på tomta. Ca: 40  prosent av høyden på trinnet blir borte etter at jeg har planert rundt trappa.

 

 

Siden skiferen er ujustert må jeg bruke den tykkeste skiferen ytterst og den tynne innerst.

 

22.06.11

Akkurat ferdig med trappa. Må justere noe i ettertid.

 

Det neste blir å gjøre ferdig leveggen før jeg planerer rundt trappa.

 

25.06.11

Begynte dagen med å finne ut hvor bred døra må være. Pyntebordene bestemte dette.

 

Tok Domino-fresen og freste inn dømlinger til å holde rammen til døra på plass. Ramma blir skrudd i tillegg.

  

 

Den stående midtre stenderen i døra er for å få spikerslag til de liggende kledningbordene.

 

Har her kledd igjen den ene siden av kortveggen. Bunnsvilla til leveggen er skrudd fast i terrassen med franske treskruer. Det kommer et toppbord over leveggen og døra, som gjør at leveggen blir stivet av.

 

Her ser man hvordan leveggene overlapper hverandre for å hindre innsyn samtidig som man får en åpen løsning.

 

27.06.11

Har fått kledd igjen den korte leveggen og den ene siden av døra.  Klarte selvfølgelig å kjøpe feil hengsler til døra, så jeg må vente med å kle døra ferdig til jeg får riktig hengsler.

 

Da var det ikke mye innsyn igjen. Kommer til å skjære ut resten av pyntebordene i morgen siden det er meldt dårlig vær 2-3 dager fremover.

 

08.07.11

Det elendige været gir seg jo fa….. ikke !     1,5 måned med drittvær……… 🙁 🙁 🙁

Har kun rukket å sette på noen flere pyntebord. Trur det kan bli bra når listene kommer på plass.

 

Har heller ikke fått bestemt meg angående hengslene enda.

 

Skiferen er nå ferdig justert frem til enden på terrassen.

 

21.07.11

Fortsatte litt på døra siden det var oppholdsvær. Lagde en bolt-lås av 2 rustfrie rør for å holde døra lukket. Denne kan betjenes i fra begge sider. Mangler to runde håndtak og 2 skruer for betjening av bolten. Skal til byen i morgen for å se om jeg kan finne noe som jeg kan bruke.

 

Freste et slisse-spor i begge sidene på døra som gjør at bolten kan skyves begge veier.

 

Satte også på en magnet-lås for at døra skal holde seg oppe.

 

Kommer til å bruke denne hengslen, men må legge inn et spikerslag til bak hengslen for å få bedre feste.

 

04.08.11

Fant to runde håndtak på Clas Ohlson som kan passe til døra. Kraven hadde litt liten diameter så jeg la på en skive i tillegg. Inne i røret er det en gjenge-stang hvor håndtakene er skrudd fast i. Røret på utsiden fungerer som et distansestykke som er litt lengre en tykkelsen på døra.

 

 

Har ellers fått listet ferdig leveggen på utsiden og har fått satt på topprekke-bord som stiver av hele leveggen mot husveggen.