21. desember 2024

Motorisert bilderamme med skjult rom

Motorisert bilderamme med skjult rom

Hva kan man få til med en ribbet cd-rom skuffmekanisme, og noen brytere og batterier?

 

Eller hva med 10 skuffer ?

 

Noen av skuffene har direkte drift, mens andre har reimdrift. Fordelen med reimdrift er at de er mye mer stillegående. I noen av de prosjektene jeg skal prøve på har ikke dette så mye å si.

Grunnen til at jeg måtte demontere så mange var at jeg trengte 4 like til et av prosjektene. Noen av CD rom’ene så like ut ifra utsiden, men innvendig var de fleste ulike.

Resten blir stand-alone prosjekter. Alle disse CD rom’ene kommer ifra kasserte pc’er.

 

Ble overrasket over hvor sterk låsen til skuffen er når skuffen var i lukket posisjon. I praksis kan ikke skuffen åpnes uten å bruke mye makt. Selvfølgelig er det en nød-åpner til skuffen hvis skuffen har kilt seg eller at motoren har streiket, men jeg får se om jeg vil bruke denne funksjonen.

 

 

Første prosjekt ut blir et bilde med en tykk ramme som skjuler et hemmelig rom for oppbevaring av små gjenstander som f.eks. en lommebok, nøkler, penger osv. For at dette skal bli litt high-tech gutteprosjekt bruker vi en motorisert skuff i fra en cd rom.

Skuffen skal styres inn og ut via tunge elementer (reed switch) som blir skjult i rammen. Tunge elementene fungerer som en åpen bryter som lukker og leder ved magnetisk påvirkning. I mitt tilfelle skal jeg bruke en Neodymium magnet for å påvirke tunge-elementene. Dette skal gjøres så enkelt som mulig, så det blir ikke noen holdekretser eller endebrytere. (dette skal være et billig og enkelt prosjekt)

Her ser du bilde av tunge-elementet som jeg skal bruke. Med en neo. magnet med størrelse Ø10 mm X 2mm kan du påvirke tunge-elementet på ca: 0-2cm avstand. Kommer da til å bruke totalt 4 stk. i prosjektet.

Vil også prøve å få tak i oppladbart batteri ifra et defekt nødlys, for å drive skuffen.

De skuffene som jeg har tenkt å bruke har en driftspenning på ca 5V, men skuffen kan kjøres med spenninger helt ned til 3,6V. Grunnen til dette har med utvekslingen til motoren å gjøre.

Planen min i første omgang er å lage en tykk grov bilderamme rundt CD-rom mekanismen for deretter å sette på en plate med et fotografi på skuffen.

Må også frese inn tunge-elementene skjult i rammen slik at bare jeg vet hvor elementene er plassert. På den måten kan bare jeg få kjørt bilde ut med magneten. I utgangspunktet er det jo bare jeg som vet hva bildet skjuler og at en må ha en magnet for å åpne bildet. (kanskje ikke etter at dette er publisert 🙂 )

Åpnet M.Powerpoint og lagde en bilderamme som hadde samme mål som cd-rom skuffen. (i dette tilfellet ble størrelsen 12 X 16,5 cm) Tok deretter å tilpasset et par bilder i rammene slik at størrelsen matcher cd-rom skuffen.

Kjørte ut bildene med blekkskriveren.

Teipet fast bildet på en stiv papp-plate med dobbeltsidig tape.

Skuffen hadde noen knaster som jeg fjernet med en skarp kniv for at skuffen skulle være

 

Limte deretter bildet med pappen fast på skuffen med tape.

 

Trerammen kommer til å overlappe bildet med ca 1 cm hele veien rundt, så jeg ser for meg at jeg må ha en tynn glassplate over bildet slik at bildet ikke blir ripet opp av rammen når den blir kjørt ut og inn. Plastrammen rundt skuffen er nå ca 5 mm høyere enn skuffen, så med en glassplate over bildet vil dette kunne bli bra!

En av fordelene ved å ha laget en tykk treramme er at jeg kan frese plass til batteriene i selve rammen.

Den ene kortveggen av trerammen som skal tilpasses chassiset må festes på skuff-fronten, slik at deler av kortveggen til rammen blir med skuffen når den går ut. Ved å gjerde hjørnene vil skuffen sentrere seg selv når den går igjen. Skal også lage en innvendig tynn ramme som gjenstandene bak bildet kan ligge på, og en bakplate.

Ofret en klipsramme til 29 kr (europris) for å få glass foran bilde. Hadde jeg visst at pappen på klipsrammen var så bra hadde jeg brukt denne istedenfor den pappen jeg nå har teipet bilde fast i. (er ikke bestandig at rekkefølgen på det en gjør er like gjennomtenkt 🙂 ) uansett så fikk jeg kuttet glasset til så jeg får brukt det.

 

Kikket litt i skraphaugen på jobben og fant et nødlys med batteri og lade-enhet som ser ut til å virke.

Batteriet har ihvertfall riktig spenning 3,6V og er på 2,2 Ah. Batteriene kunne selvfølgelig vært litt mindre, men en får ikke være kresen når en får det gratis 🙂

 

Har fått tak i et mindre batteri slik at rammen kan lages mer kompakt. Batteriet er 4 cell  4,8V.

Tegnet et snitt av hvordan trerammen må være for at ting skal fungere som tenkt.

       

 

Freste ut etter beste evne.

 

Rammen rundt er høyere enn selve chassiset fordi det kommer en innfelt bakplate under chassiset.

 

Høyden på side listene er meget viktige da dette bestemmer hvor mye cd-skuffen skal presses i lås når den er inne.

 

Prøvesamling.

 

Den midtre staven som har klaring på begge sider blir festet direkte på cd-skuffen. Siden hjørnene er gjerdet vil skuffen sentrere seg selv når den går igjen. Pga at saga har fjernet 3 mm i hvert kutt etter splittingen av kortsiden blir nå kortsiden 6 mm smalere enn resten av rammen. (se på nærmeste hjørne av rammen) Dette var beregnet så jeg nå må fjerne 5 mm av resten av rammen.

 

Her skal jeg frese ned et spor i rammen som tunge-elementene skal ligge oppe i. Her ser du også fordelen med et dybdeanhold på fresesålen. Det gjør at fresen står rett og er stabil selv om freseanlegget er lite.

 

Startet dagen med å fjerne noen knaster som ville være til hinder for rammen som blir satt inn. Disse kuttet jeg vekk med kontursaga.

Fikk en ny opplevelse under kuttingen, pga. varmeutviklingen sagbladet ga, smeltet knastene seg sammen igjen i kuttet bak sagbladet slik at knastene satt like fast som før jeg begynte å kutte. Måtte derfor bende delene ut ifra rammen da jeg kuttet ut delene.

 

Festet tunge-elementene parvis med smeltelim. (siden dette er en prototype er ikke utførelsen all verden)

 

Koblingen kan nesten ikke gjøres enklere. Neo.magneten trigger tunge-elementene parvis. Det venstre settet gir pluss og minus i riktig fase og sender skuffen ut, mens det høyre settet er i motfase og sender skuffen inn. Det som er viktig er at hvert sett blir plassert langt ifra hverandre slik at ikke tunge-elementet trigger begge settene. Skjer det vil batteriet og motoren kortslutte.

 

 

Tunge-elementene er relativt skjøre så jeg har strekkavlastet loddepunktet og elementet med smeltelim .

 

Her begynner tilpassingen til skuffen, den hvite streken er papp-plata med bilde og over der ligger glassplata.

 

Her er det meste på plass. Mangler kun innvendig ramme og bakplate. Rammen må også pusses ned og oljes i tillegg.

 

Her sett ifra baksiden.

 

Har her fjernet 5 mm av rammen slik at rammen nå er lik hele veien.

Her er bakplata på plass. Bakplata kommer ifra klipsrammen.

 

Her er det en demo på bilderammen.

25.02.11

 

Litt oppsummering:

Som dere ser av Youtube-snutten går luken saktere igjen enn når den åpner seg. Vekten av papp, bilde, glass og treverk påvirker hastigheten. I dette forsøket på en motorisert bilderamme brukte jeg en motor med reim-overføring. Denne kan slure hvis vekten blir for høy.

Fordelen med reimdrift er at når skuffen er helt ute eller inne vil motoren slure. Dette sparer driv-verket. Reimdriften er også vesentlig mer stillegående.

Ved bruk av motor med direkte drift vil belastningen på tannhjulene og drevene bli veldig høy når skuffen er helt inne eller ute med fortsatt tilført spenning. Her er fordelen at skuffen ikke vil slure.

 

Hva jeg ville endret på i forbindelse med ny versjon:

  • Kjøpt en klipsramme på forhånd, glass og bakplate og pris er perfekt til prosjektet.
  • Forenklet batteripakken, ville brukt 9V standard batteri med nedregulert spenning via en motstand. Gjerne lagt spenningen en volt eller to høyere enn det som er beregnet. (dette tåler motoren glatt kortvarig)
  • Mulighet til å bytte batteripakke uten å ta bilderammen ned ifra veggen (luksusproblem)
  • Brukt en komplett batteri boks for innfelling til batteriet. Fåes til slikk og ingenting ifra Ebay.
  • Frest rammedelen av lange/lengre emner slik at arbeidsoperasjonene ble færre. Helst ville jeg hatt frest alt ut i hele benkeplatelengder f.eks: 2,4 meter. Med små tilpasninger vil rammen passe til de fleste cd-rommer siden cd-rommene har standardiserte mål.
  • Direkte drift
  • Lage den innvendige rammen på et tidlig tidspunkt, helst rett etter at cd-rommen er ribbet
  • Boret et nødutløser-hull til skuffen. (prøvd å gjøre hullet usynlig )
  • Vurdere en løsning som gjør at en kan bytte ut bildet i rammen på en enkel måte (luksus problem)

 

Håper at prosjektet ga inspirasjon til dere som har «gjør det selv»-ånden 🙂

(har flere prosjekter på gang med cd-rommene. Kan røpe at det er planlagt en «sak» med 4 cd-rommer i seriekobling)