Samlekonsoll for RF-Fjernkontroller

Ett «på sparket» prosjekt – samlekonsoll for RF-fjernkontroller

 

Har forskjellige lamper i filmrommet som i utgangspunktet har fjernstyring for av og på, men ingen dimming. Ville prøve å gå over til LED-lamper samtidig som jeg ville ha dimming på LED-lampene.

   

(bildene er tatt med de nye LED-pærene )

 

Under ser du bilde av erstatningen til G4-pæra.

 

Disse LED-pærene er latterlig billige på Ebay.

 

For å kunne dimme LED-lysene trådløst valgte jeg å kjøpe RF-kontroll med dimmefunksjon. Denne dimmeren kan en laste 8Ah ved 12V. Legger man til 3 dollar får man en dimmer som er beregnet for spenninger opptil 24V. Vil man betale mer for samme 24V-dimmer, kan man bestille den her.

Dimmeren husker også siste verdi(lysstyrke). Ellers kan det nevnes at dimmeren har 256 step-verdier for dimmingen. Siden prisen er så rimelig kjøpte jeg 1.stk for å teste ut kvaliteten. Denne har jeg testet over lengre tid uten problemer. Har kjøpt 5 stk. i ettertid, da jeg ikke har hatt problemer med den første.

Lampene som i utgangspunktet har G4-pærer var av type 10W 12 og 24V med step-down trafoer. Alle trafoene er fjernet slik at det er kun lampa og ledningen som blir brukt. Som 12V mating til alle lampene bruker jeg en 230V AC til 12V DC konverter 8Ah(biltema). Etter konverteren splitter jeg 12V slik at jeg forsyner 3 stk. RF-kontroller som igjen gir spenning til LED-lampene.

Hver LED-lampe(som har 26 LED) trekker 0,52 Ah pr. stk ved full last. Jeg har 10 stk. G4-erstatninger, så lasten blir 5,2 Ah. Da har jeg god margin med Biltema-konverteren på 8Ah. RF-kontrollene har forskjellig last siden jeg har 3 banker på 5-3-2 LED-lamper. Dette spiller ingen rolle i praksis, RF-dimmeren gjør jobben uansett.

 

Så til det som overskriften nevner: Samlekonsoll for RF-kontroller

Med 3 stk. RF-fjernkontroller i nøkkelringformat, kan en eller flere fort bli borte.

Fant ut at et bor beregnet til innfelling av hengsler til skapdører hadde samme diameter som RF-kontrollen(30mm). Målte opp og boret ut det jeg kunne med boret.

Siden RF-kontrollen har størst diameter på midten av tykkelsen på kontrollen, valgte jeg kun å felle ned halvparten av tykkelsen til kontrollen.

 

Det jeg ikke fikk tatt med boret freste jeg ut på frihånd med overfres(fikk mye øvelse med frihånds-fresing i forbindelse med ørnebildet). Pga. RF-kontrollene blir presset fast i konsollen med pasning, lagde jeg et 8 mm hull, slik at jeg kan presse noe igjennom baksiden for å få kontrollen ut ved f.eks. bytte av batterier.

 

En konsoll til fjernkontroller må selvsagt tilte litt, så jeg satte noen ben under.

 

Så til det ferdige resultatet:

Nummeret på fjernkontrollen er antallet LED-lamper i hver gruppe som jeg vil kontrollere.

 

Målene på konsollen er 13 x 9 cm.