18. juli 2024

Harddisk-lampe (forsøk)

Advarsel! ta sikkerheten på alvor når det gjelder dette prosjektet. Roterende deler og høy hastighet krever bruk av sunn fornuft.

 

Har en del gamle harddisker liggende som jeg tenkte å få brukt til noe. På YouTube ligger det avanserte harddisk-klokker, 3D-kuber og lignende.

Jeg vil starte helt på scratch med helt enkle ting.

Det første som måtte gjøres var å pelle fra hverandre harddiskene. Når det gjelder motoren til harddiskene er de av type stepper motorer(?), m.a.o. kan man ikke koble til 12V på motoren og tro at den vil gå rundt. Selve styringskortet må også brukes for å få rotasjon på motoren. Det finnes oppskrifter på step motor-drivere og hastighetsregulatorer for disse motorene på nettet, men gjør først noen enkle forsøk selv.

Styringskortet krever +12V, +5V og jord. Man kan selvfølgelig lage en enkel krets med spenningsregulatorer som gjør at man kan bruke et 12V batteri, men jeg brukte en gammel strømforsyning til pc.

De nyeste styringskortene har kommunikasjon med motoren som gjør at harddiskmotoren skrur seg av etter 5 sek hvis den mangler informasjon ifra leseenheten. Dette gjelder kun på det nyeste kortet. På de andre kortene går harddiskmotoren hele tiden. M.a.o. bør man finne en gammel harddisk til eksperimentering.

Når det gjelder motoren har den en god flens med skruehull som gjør at man kan feste motoren på det meste.

Er overrasket over hvor sterk motoren er og hvor robuste de virker.

 

Konstruksjon av lampe

Første prosjekt ut er en enkel effektlampe som er basert på SMD LED med et klokkebatteri. Effekten av denne lampen blir en stor lysende ring. Teipet fast et klokkebatteri i motsatt ende og gjorde et forsøk uten full fart.

Som ventet holdt ikke batteriet seg fast noe særlig lenge. Når man tenker på at harddisken kan rotere med ca 5-7000 omd/min holder det ikke lenge med teip. Ringen som LEDen skapte var en fin effekt.

For å få en stabil konstruksjon ser jeg for meg at jeg må lage en avlang plate i akryl med et hull som kan festes direkte på motorflensen. Da kan jeg også lage et hull i akrylen som batteriet kan ligge i, slik at batteriet holder seg i ro. Platen kommer ikke til å være lengre en ca 8cm, men LEDen og kabelen vil være lengre enn platen. Diameteren på ringen vil være ca. 30-40 cm. I tillegg til dette må platen avbalanseres for at motoren skal holde over tid.

 

Hva skjer videre?

Ser videre for meg at LEDen vil bli byttet ut med 2 til 4 RGB LED som veksler selv mellom fargene.

I siste fase vil jeg prøve å bli kvitt selve batteriet ved å lodde en spole direkte på LEDen. Må da lage en ring med neodymium-magneter på samme plata som motoren er festet på. Spolen og LEDen vil da rotere over magnetfeltet og lage en spenning som gjør at LEDen vil lyse. Her blir det litt prøving og feiling med hensyn til avstand mellom magnetene og avstand mellom spole/magnet til LEDen.

Blir dette bra kan jeg også prøve å dele magnetene inn i forskjellige sektorer på plata for å se om jeg kan bestemme når/hvor mye LEDen vil lyse i forhold til rotasjonen.

For å sette sikkerheten i høysetet blir motoren med den bevegelige armen med LEDen montert mellom to akrylplater på høykant med en slisset eikeramme som vil holde platene sammen. Platene blir da lagt i slissene. Ser for meg at rammen kan bli ca 5 cm tykk.

Ved å bruke gjennomsiktig akryl får man også effekten av at ringen ser ut til å sveve i luften.

Første test:

 

Tok og freste ut noen forskjellige feste-anordninger for batteri, LED og kabel. Fant ut at en håndoverfres med 6mm pinnefres med 2 skjær gjorde jobben bra. Det innvendige hullet laget jeg ved å teipe en harddiskplate på akrylen. Ved å legge akrylplata over fresen imens fresen gikk, kom jeg meg gjennom akrylen og kunne arbeide utover til jeg traff harddiskplata.

For å få en jevn og pen utvendig bue, teipet jeg fast en harddiskmotor ved siden av overfresen så nærme at når akrylplata ble lagt på motoren, ville fresen begynne å frese i plata(harddiskmotoren fungerer da som et omdreiningspunkt og er ikke tilkoblet spenning). Da var det bare å rotere plata rundt til den fikk den formen en ville ha.

 

Fresing av motorplater:

 

Her har jeg festet plata til motoren. Bildet under til høyre viser plasseringen til batteriet, kabelen og LEDene. Akrylen er 3mm tykk. Batteriet er 2-3mm tykk, så ved å bore hull til batteriet vil batteriet ligge plant med akrylen. Den endelige løsningen blir forhåpentligvis batteriløs, men for å finne ut hvilke krefter jeg skal jobbe med starter jeg enkelt.

   

 

Her ser du egentlig hva jeg er interessert i å få til. Spolen blir festet til rotoren og magnetene blir felt ned i platen hvor motoren er festet. Det vekslende magnetfeltet vil lage spenning som LEDen kan bruke(skal selvfølgelig ha magneter hele veien rundt).

Det å regne ut spenningen spolen vil gi til leddene ligger for høy for meg så her blir det prøve-og-feile-metoden 🙂

 

Har her tilpasset hullet til batteriet.

 

Her er da flensen skrudd på og kabelen er ferdig montert. Har denne gangen loddet på 2 SMD LEDer.

    

 

For at batteriet ikke skal falle ut, bruker jeg fortsatt teip 🙂

 

Test 2:

 

Denne gangen kjørte jeg tester med full fart. Alt virket stabilt og den nye feste-anordningen fungerte meget bra. Har fortsatt ikke balansert festet enda, med det gjør jeg ved en senere anledning 🙂

Lyden av HD-lampa med den nye anordningen var mye mer rolig enn ved den forrige testen. Nå er det mer suselyd.

Har laget en omvendt motor for test av spole og magnetsystemet. Neo.magnetene er 10 x 3mm og er satt fast i akrylen med smeltelim. Spolen som jeg bruker kommer ifra en motor til en gammel platespiller.

 

Skal prøve å vikle noe spoler selv for å se om det kan bli bedre.

Ofret en gammel Nokia lader i håp om at den isolerte kobbertråden kan vikles til en effektiv spole. Metallkjernen er lett å fjerne når man først har fått av en plate.

 

 

Trafoen bestod av 2 spoler. Den ene spolen har jeg viklet over en rund boks for senere bruk. Spolen hadde faktisk 11 meter med tråd…

 

29.03.11

I dag kom det en pakke med 100 RGB blink-LED med for-motstand beregnet til 12V ifra Ding dong feng Bejing China (kom på 60kr, ferdig hentet på posten).

Startet kvelden med å bytte ut harddiskmotoren og driveren med en som leverer konstantstrøm over tid, da den gamle driveren kuttet spenningen siden den ikke fikk tilbakemelding ifra leseenheten(som er fjernet). Dette gjelder kun den nyeste driveren.

Har kjørt lengre stresstester, hvor det viser seg at alt er stabilt. Mangler å avbalansere rotorplata og bestemme meg for hvor mange LED jeg vil ha på rotoren. Antallet LEDer bestemmes av hvor høy spenning jeg får ut av magnet/spolesystemet. Vurderer en spole til hver LED og 4 ekstra neo. magneter. Testene under er gjort med et klokkebatteri.

Diameteren til den ytterste ringen er nå 36 cm, ser for meg at den kan økes videre til kanskje 50 cm.

Test 2:

Test med 4 LEDer

 

Har bestilt en power supply beregnet til harddisker. Denne ser bedre ut og er mer kompakt enn pc-poweret som jeg har brukt hittil. Power supplyen leverer 12V 2Ah og 5V 2Ah, noe som bør holde for å drive en harddiskmotor.

Power supplyen kommer på 101,- kr inklusiv frakt.

 

Har ellers tenkt å frese et rom i foten som rammen til lampa skal stå på og plassere driverkortet der.