18. juli 2024

Kraftig bordlampe (uferdig)

Da har den første pakka som skal brukes i forbindelse med lampa kommet.

31 x 127 cm selvklebende rull med sort karbonfolie. Denne skal kunne varmes opp/strekkes og bøyes rundt hjørnet og kanter med bra resultat.

Til prisen av 9 US dollar ferdig levert til meg, må jeg si meg fornøyd 🙂

    

 

Pakka ble bestilt på kvelden 19.12 i ra USA. Her har lille Norge noe å lære når det gjelder postgang.

Da er det bare å vente på de siste 4-5 pakkene 🙂

 

25.12.11

Ville gjøre meg noen erfaringer ved bruk av karbonfolie. Utfordringen som jeg ser, er å få skrukkefrie hjørner og en feilfri tilpassing. Baksiden av folien har nøyaktig inndeling i cm som gjør det enklere å beregne klippingen.

 

For å få en utfordring valgte jeg en gammel stygg kalkulator. Hjørnene på denne har en radius på ca 6-7 mm.

 

Tok og klipte til folien med godt overmål slik at jeg får litt å dra i når hjørnene skal strekkes riktig.

 

Overskuddet med folie kan jeg fjerne med et skarpt barberblad eller kniv.

 

Har her strukket folien ferdig. Ble overrasket over hvor fleksibel folien er. En kan strekke folien langt uten at folien blir grå pga strekket i plasten.

 

Et greit resultat til å være første gang. På Youtube ligger det mange wrapping-snutter som en kan lære noe av.

 

Hadde jeg i tillegg brukt varmepistol ville jeg nok fått frem Casio-logoen også 🙂

Vil også gjøre noen forsøk med varmepistol for å sjekke event. begrensninger i folien.

 

 

13.01.12

Da har de resterende pakkene ankommet. 10W warm white power-LED med kjøleribber og en linse for å samle lyset.

 

Bestilte også LED-driver 220V-265V AC til 12V DC, RF-fjernkontroll med av/på dimmefunksjon. I tillegg bestilte jeg flere kjøleribber for å få designet til å harmonere med det jeg har tenkt.

 

Her er det et bilde tatt under testing av systemet. RF-kontrollen og LEDen fungerer perfekt. Dimmingen er i praksis trinnløs, hvor siste innstilling blir lagret slik at en ikke får sjokk neste gang en setter på lyset.

 

Her er det et bilde av lyskjeglen som LEDen gir ved 1,8 meters avstand. Greit resultat til å være kun 10 watt 🙂

 

Da er det «bare» å bestemme seg for hvilke design en vil gå for. Har i utgangspunktet 3 ferdige design med denne power-LEDen og akrylkula.

 

Den første lampen basert på power-LED som jeg skal lage, er en bordlampe med et justerbart speil for å bestemme vinkelen på lyset. Har fjernet lokket til RF-modulen slik at jeg kan få plass til LED-driveren og RF-modulen over hverandre inne i røret. Dette gjør at jeg kan redusere høyden på røret med 10 cm. LED-driveren har fått dobbel krympestrømpe siden den har 230V spenning inn, og var uisolert.

 

Skal lage 4 distansestykker som skal holde alt sammen. Har en del rester med forkrommet vannrør som jeg kan bruke til dette. Forkrommingen er veldig tynn, så det er en fordel å beskytte krommet med tape. I dette tilfelle brukte jeg pakketape, da den overlappet med et par millimetere.

 

Her holder jeg på med å felle inn slisser i røra som kjøleribbene skal trees ned i.

 

Da får vi dette som resultat.

 

Har her samlet det meste sammen. Mangler linsa og det justerbare speilet. Lampa blir fjernstyrt og dimmbar av den grunn av at det var billigere og tar mindre plass enn en dedikert manuell dimmer. Lampa er mer kompakt enn den ser ut på bildet. Høyden er 16 cm og alu. røret er 70 mm.

 

Vurderer å lage en bunnplate i eik som alt skal skrus fast på. Kjøleribba i bunnen har ingen annen funksjon enn å skape balanse i designet(og litt gjennomlufting).

    

 

Da var det vel ikke så vanskelig å se hvor karbonfolien skulle være. Med forkrommet distanserør og justerbart speil kan dette bli bra.