|
Fremtidig høyttaler prosjekt på tidlig tegne stadie.
Oppdatert: 07.01.11
Vurderer å lage en kule i laminert 27 mm eik eller mdf. Diameteren bør være ca 30 cm utvendig. slik at jeg får plass til et 6,5" element og sammtidig beholde kuleformen mest mulig. Vurderingen som jeg må gjøre er om jeg bør forandre vinkelen på kuttet i hver plate slik at bearbeidingen blir enklere.
Siden lyset i filmrommet ikke er beregnet for tegning, tok jeg en arbeidslampe og la en glassplate oppå. Lampen blir ikke noe særlig varm siden den har lysrør.
Bruker også lampen som gjennomlysnings bord når jeg skal overføre et design over til en annen tegning for event. å korrigere linjer i designet. (bilde på arket blir helt skarpt når man tegner av linjene). Dette er selvfølgelig ikke en perfekt løsning over tid, men siden jeg ikke tegner så mye, og ikke ser behovet for en permanent løsning fungerer dette for meg.
Har et gammelt design som har fulgt meg i sikkert over 16 år, men som har blitt lakt til side. Nå har jeg mulighet til å børste støvet av designet, og tilpasse kulen inn i designet.
Har vært inne på tanken å bruke fulltone eller coax element, men har fått en følelse av at separate elementer er enklere å få til lydmessig. Volumet i kulen blir selvsagt for lite, så volumet i resten av kassen må også brukes. Den største utfordningen som jeg ser i konstruksjonen er overgangen i fra kule til kasse, og bearbeiding av eike kula, da jeg ikke har dreiebenk.
Får jeg ikke dreiet kula hos noen, må jeg lage til noe provisorisk:) Claes ohlson har det jeg event. trenger av lager bakker osv. (ofrer drev og tannhjul/kjede i fra den gamle sykkelen til guttungen som han har vokst i fra :) 26.09.10 Kikket litt på sidene til troelsgravesen, og fant et 2 veis prosjekt som kunne passe til mitt design. (volum, lengde på TL kassen og elementene er prismessig overkommelig. Har ikke laget en transmission line før, så dette kunne vært interessant. Prosjektet som jeg refererer til heter: studio 101 og bruker ss 18W/8542-00 og seas 27tffc.
28.09.10 Teori om Transmission Line Et annet forslag er Thor med seas elementer, men her er det 2 bass/mellomtoner THOR was designed by Dr. Joseph D'Appolito, who is world-renowned for his pioneering work on MTM-based loudspeaker configurations.
Studie 101 tegninger i fra troelsgravesen
En grov skisse av mitt prosjekt:
Gjort om litt på kanalen, slik at "kula" går fri. Dette forenkler monteringen av kula. (deler av kanalen ble tegnet for trang ser jeg) 02.10.10
Tilpasset formen på Transmission Line kanalen. Ser ingen ulempe i at kanalen begynner å ligne en saxofon i fra siden : ) Ved å ha myke buer i kanalen får man også utnyttet coanda effekten maksimalt uten å skape for mye rippel i luftstrømmen :) Må fortsatt utvide kanalen mere, hvis jeg skal følge grunn regelen for TL kanalen. (start arealet i kanalen bak elementet bør ha det dobbelte av membran arealet, og reduseres i fra 3:1 frem til munningen. Lengden på kanalen skal være 1/4 av bølgelengden til elementets fs) , men dette harmonerer ikke med mange andre konstruksjoner, så det blir en del prøving og feiling.
Slisset 9mm MDF plater er allerede bestilt : )
08.10.10
Fleksibel MDF 9mm x 1200mm x 2400mm:
Det er vel sikkert 10 år siden jeg lagde et høyttalerpar med MDF fleksiplate. Den gangen laminerte jeg to plater mot hverandre med epoxy i mellom. Dette ble en av de stiveste kabinett konstruksjoner som jeg har lagd. Epoxyen blir hardt som glass, og flyttet egen resonansen langt opp i frekvens. I mitt transmission line prosjekt, har jeg tenkt å bruke fleksibel MDF i selve kanalen.
Platene som var bestilt kom med slissene i bredde rettning, noe som passet meg utmerket (selv om slissene ble bestilt i lengde rettning). Ved splitting av plater er det veldig viktig og understøtte platen som blir kappet av, ellers kan slissene gi etter.
Det er ingen problemer å bøye MDF i en radie på 12 cm, en kan sikkert klare 10 cm også men til mitt prosjekt holder dette.
Ved splitting av plata i en slisse vil jeg igjen annbefale den Japanske trekksagen.
Dessverre har platene visstnokk blitt så populære at prisen er deretter. 1 plate koster 700,- med frakt hos trevare forhandleren :( (350 kr pr kasse med MDF er vel akkurat godkjent )
Til mitt prosjekt holder 1 plate i massevis til begge høyttalerene da innvendig bredde på kassene kun blir 13-15 cm.
17.10.10
Tenkte å lage en fleksibel mal av TL kanalen med riktige mål på start og slutt areal. Dette gjør at jeg kan forme kanalen i forskjellige buer og radier uten å måtte tenke på om arealet blir opprettholt. Den minste biten til venstre er port størrelsen, mens den største biten på høyre side er start arealet nærmest høyttaler elementet. Forholdet er 1:3. Lengden på malen 2,3 meter. Kuttet av en strimmel med MDF fleksiplate og saget et senter spor i treplaten som skal splittes opp. Senter sporet har da samme bredde som mdf plata når slissene er tatt vekk. Dette gjør at avstands klossene til malen kan slås fast i mdf med passning.
Her er alle avstands klossene på plass.
Her ser man fordelen med malen. Areal forholdet i kanalen blir tilnærmet opprettholt selv om kanalen bøyes.
Når kanalen er formet riktig, kan jeg tegne en riss utvendig og innvendig ved å følge avstands klossene.
Her nærmer jeg meg formen som jeg skal bruke. Kan fortsatt ha mindre diameter i den skarpeste svingen.
Hvis man ser på kladdebildene av kassen tidligere, ser man raskt fordelen med en fleksibel mal. Proporsjonene blir mye riktigere med malen.
11.11.10 Har lakt "ryggraden" på siluetten av høyttaleren. Måtte gjøre høyttaleren 5 cm dypere for å få kanalen i riktig avstand. "ryggraden" er 20-30 cm for lang, dette er gjort bevisst da fs og element ikke er bestemt enda. Størrelsen på høyttaleren er ikke fastsatt enda.
Merket av "ryggraden" før jeg fjernet den, og tegnet av kanalen. Nå har kanalen riktig proposjoner.
13.11.10 Fikk et par timer i garasjen i dag siden det var varmegrader ute. Kjøpte først noen golvspon til å lage eksperiment kasser av. Klippet TL kanalen vekk i fra malen, og lagde en ny mal for oppmerking av sideplater.
Merket av malen på to golvspon og kuttet disse ut med rotterompa.
Siden kula som elementet skal stå i ikke blir laget i første omgang blir kasseformen forenklet ved elementet. Skjært ut side plater til den mittre delen av TL kanalen som MDF platen skal bøyes rundt.
Freste et spor rundt sideplatene slik at MDF plata blir felt inn i side platene.
Ved enden nærmest til venstre blir side plata kuttet av og erstattet med hel ved siden MDF platen blir for stiv til å få den rundt den krappeste svingen.
18.11.10 Ser det har kommet noen fulltone elementer hos Dynabel som kansje kunne vært aktuelle. Spørsmålet er om de egner seg til TL høyttalere.
Ankepunktet her er at Fs ligger for høyt. Ellers er frek.gangen nær perfekt.
Etter en e-post i fra seas, levde jeg i trua på at vi kunne få kjøpt FA22RCZ til 385 kr pr stk hvis vi kjøpte flere en 50 stk. Det viste seg at prisen kun gjalt for OEM kunder med MVA registrering :( Par pris har jeg ikke fått i fra Dynabel. Storebroren Exotic F8 som koster over 6000 kr, har ganske lik frek.gang og data men er totalt uintressant pga. prisen. Kan se ut som om elementet bør tones noe ned via filter oppover i frekvens.
01.01.11 Da er FA22RCZ i fra Seas bestilt i håp om at den kan fungere i TL kasse. Hvis dette ikke fungerer, beholder jeg designet men lager en refleks konstruksjon :)
07.01.11 Da var FA22RCZ kommet!
Kommer til å følge med på forumene på nettet for å se om det kommer noen løsninger som fysisk kan matche designet mitt. Ingenting er avklart enda:) Det virker som om de utenlanske forumene kan ha kommet lengre i uviklingen av høyttaler kasser en i Norge.
|
|
langhelg.net hobbyprosjekter |