Test av combo: 12AU7 GE5814A og Telefunken PCC88

 

Har testet disse rørene en tid nå, og har vært rimelig frustrert.

Grunnen til dette er at jeg til tider har opplevd en svak ringing i venstre kanal. Dette var ganske hørbart ved kraftige transistenter og ved dynamiske utladninger i øvre mellomtune og diskant. Kunne ikke huske at jeg hadde disse problemene ved bruk av de originale rørene.

Var litt usikker om dette ville forsvinne etter litt bruk av rørene.

Måtte til slutt bruke eliminasjons metoden, og gjorde følgende: Byttet om 12AU7 på venstre og høyre side. Dette hadde ingen innvirkning. Byttet derfor om PCC88 på venstre og høyre side. Dette hadde heller ingen virkning. Ringingen var fortsatt hørbar på venstre side.

Satte tilbake de originale små rørene, og ringingen var vekk! . Tok nye 12AU7 tilbake og ringingen var vekk. Satte derfor PCC88 tilbake og ringingen var vekk!

Var derfor rimelig frustrert. Så kom jeg på at jeg har lagd noen sammle plater for test av anlegget. Fant da ut at jeg har klart å lage to like sammle cd'er som var merket likt. Disse platene inneholt musikk som var konvertert i fra flac til wav og brent med samme program. Kunne det være feil på cd platene ?

Testet derfor om det var cd platene som gjorde at lyden ble feil. Og det var det! den ene plata hadde ringing mens den andre plata var perfekt! Litt merkelig når platene er i fra samme fabrikat og brenne programmet var det samme som jeg hadde brukt hele tiden. Merket derfor den dårlige platen med defekt. (vil ta vare på denne for å se om andre hører det samme som meg ved en lytte test) 

Da kunne jeg endelig konsentrere meg om lyden i fra de nye rørene. Mener at den største forskjellen ble når jeg byttet ut 6N1 rørene med PCC88. Har brukt  mest tid på comboen GE5814A og PCC88 en å bruke gamle og nye rør  sammen.

Forskjellen som jeg opplever med de nye rørene er: mere stram bass/nedre mellomtone, litt slankere nedre bass, samme dybde i lydbilde, noe breiere stereo bilde, litt bedre høyde? i perspektivet. Mere detaljer i mellomtonen og at diskanten har blitt mere oppløst. Diskanten var mitt største ankepunkt med de originale rørene. Dette er nå løst.

De originale 12AU7 (som jeg ikke vet typen) spiller varmere sammen med PCC88, men på bekostning av detaljer i mellomtonen. (dette blir en smaksak da de originale og de nye 12AU7 spiller bra etter mitt syn). Konklusjonen min er: bytt  først og fremst ut 6N1, deretter match 12AU7 til du er fornøyd. Synes selv at comboen GE5814 / PCC88 passer bra til mitt oppsett :) 

Disse nye 4 rørene kommer fort på en 1400 til 1600,- kr til sammen, med garanti i norge, så E-bay er nok løsningen hvis man vil prøve ut flere comboer:)

 

Bilde av de "ukjente" 12AU7 som fulgte MA'en originalt.

6N1 som bør byttes ut.

 

 

                    Velkommen igjen!

 

 

 

 

 

 

 

 

langhelg.net

hobbyprosjekter