20. september 2024

LED-lampe basert på opptenningsved ifra Biltema

LED-lampe og litt off-topic.

Var en liten tur tur innom Biltema for å se etter noen småting.

Så noen poser med opptenningsved til 49,- kr posen.

Kikket litt nærmere på innholdet og som vanlig begynte ideene og komme, så jeg kjøpte to poser 🙂

(har i ettertid kjøpt 8 poser til 🙂 )

Ble overrasket over hvor jevn kvalitet det var på disse stavene 🙂 målene på disse er: 3-3,2 x 16 x 262 mm

Ca: 95 % av stavene var dønn rette og feilfrie, så her er det muligheter.

Ideer som f.eks: fleksible kuvertbrikker, bordlampe, stå-lampe, staver til kasser for nating av små høyttalere var bare noen av ideene som dukket opp 🙂

Mulighetene er mange, med litt fantasi og litt planlegging så får vi se hva som kommer ut av dette 🙂

Fikk en idé til en stå-lampe når jeg ser skyggevirkningen i «skulpturen». Dette skal prøves ut senere 🙂

Lampefot i tre ?

Organiske materialer og gjenbruk er bestandig populært. Ser for meg at en kan syrebehandle to blikk-lokk (f.eks. ifra to like syltetøyglass) med saltsyre slik at de ruster for å få et særpreg. Man kan deretter feste stavene i lampefoten innvendig i lokkene i topp og bunn med smeltelim. Da er det bare å bore hull til selve lampen og kabelen. En kan også vri stavene til foten for å få et annerledes design. Dette bør kunne bli et bra billig gjenbruks-prosjekt med en personlig rustikk stil 🙂


Tok og teipet stavene og tig.aluminium fast på et papirark for å se hvordan det ble.

Det viste seg at stavene er 3- 3,2 mm tykke så det var en perfekt match på tykkelsen 🙂

Forsøk på bøying med damp.

Hmmmm……   hva kan man få til med en damp-steamer, tomflaske og litt pinneved?

    

Gjør bestandig forsøk i liten skala først. Tilpasset korken til steameren og boret et drens-hull for vannet

        

Full fart på steameren….   flaska krøller seg sammen. Etter ca 1 minutt kunne jeg bøye pinneveden så mye.

Flere tester. Litt forskjellig resultat. Alt gjort etter 1 minutt steaming.

    

Her er den endelige formen etter nedkjøling. Greit resultat til å være første forsøk. Vil i ettertid forsøke lengre steame-tid for så å prøve grensene til veden før den sprekker. Fant også ut at veden må være feilfri uten kvist for å få et perfekt resultat.

Så til selve prosjektet:

Har en plan om å lage en annerledes lampe med pinnene. Her kan det bli mye prøve og feiling!

Boret et 10mm hull i ca 200 pinner.

For å forenkle prosessen teipet jeg fast noen klosser rundt pinnene slik at jeg kan bore 10 pinner av gangen i en operasjon.

Da er det bare å leke seg med formgivning.

Et 8mm stålrør er festet i foten hvor da pinnene er tredd på røret. Foten er en foreløpig fot for å se om jeg kan finne en form som jeg kan godta.

Kan ikke avgjøre formen før den planlagte LED-stripsen er ferdig. Hele formålet med denne lampen er selve lys-settingen. I tillegg kommer det en annerledes lysbryter til lampen som jeg trur jeg er alene om. Foten til lampen blir også litt spesiell da det er selve snittflaten i pinnene som gir designet et løft.

I dag kom de varmhvite diodene i posten.

Som dere ser er SMD-diodene rimelig små. 3 X 2,7 mm for å være nøyaktig. Teipet en dobbeltsidig teip rundt en pinne slik at LEDene sitter fast når jeg skal lodde. Teipet også et mothold slik at diodene kommer på linje.

    

Her er da alle på plass. Snittet vekk teipen slik at det bare er teip bak LED-en.

    

Før jeg lodder hovedenheten må jeg prøve meg litt frem på noen led’er for å finne riktig lodde-temp. og riktig hastighet under loddingen. Laget en varmebro mellom loddebolten og 1 leder-tråden. Kan da lodde alle punktene på en side uten stans. Brukte kanskje 0,5-0,9 sekund pr led ved 270 grader. I praksis glir loddebolten med en jevn bevegelse langs 1 leder-tråden mens man mater med tinn. SMD-LEDene har dårlige kjøleegenskaper så det er en fordel å lodde raskt.

    

Satte spenningen på, og ble litt skuffet. Var dette alt?

Neida….. som dere ser på bildet over var de gamle diodene tilkoblet samtidig med de nye. Som du ser av bildene trakk de gamle diodene ned spenningen ganske mye.

Bildet over viser egentlig ikke hvor mye lys de leverer. I praksis må jeg dimme disse i forbindelse med dette prosjektet.

Da var LED-stripsen ferdig!

Dvs. ferdig loddet og testet ut. Måtte bytte ut en led som hadde gått føyken, sannsynlig pga. varmen under loddingen.

Prøvetesting av LEDene

Vurderer en kraftigere bøy ved LEDen for å få mer skyggevirkning mot foten.

Etter at formen er klar skal den limes og ende-veden på begge sider skal pusses plant. De store flatene skal ikke pusses da hele målet med lampen er å få en skyggevirkning. Kabelen til lyset skal selvfølgelig gå igjennom røret som holder opptenningsveden.

Har dimmet ned led stripsen slik at en kan se lysdiodene. LED-stripsen blir plassert helt ytterst slik at en kan eventuelt bytte stripsen med andre typer hvis det er aktuelt.

Lagde en lim-jigg som forenkler påføring av lim på trebitene.

Parallell-anlegget styrer tuppen på limflaska til midten på trebitene.

Når limet er påført er det bare å skyve trebiten ut av anlegget.

Og man får en perfekt plassert stripe med lim hver gang 🙂

For å være effektiv veksler jeg med å lime litt til foten og litt på selve lampa.

Fått en start på lampa.

Lagde et låseanlegg for å få et jevnt press på trebitene under limingen. Dette gjør at jeg kan lime og låse 3-4 trebiter av gangen. Kilene må endres noe etter hvert som buen endrer seg.

Kommer til å bytte ut kilene med 2-4 justerbare hengsler med tommelskruer, for å kunne justere vinkelen og lim-presset på en enklere måte.

Imens lampa tørker, limer jeg 5 nye trebiter til sokkelen. Da er det bare å fortsette å veksle med å lime lampen og sokkelen. 🙂

Endret låseanlegget ved å sette på justerbare hengsler.

Lagde gjenger i treverket og igjennom halve hengslen.

Da kan lim-presset justeres mer nøyaktig. Siden lampen ikke har noen rette vinkler og er bøyd alle veier vil denne jiggen forenkle en del under limingen.

Veksler fortsatt med å laminere plater som det skal lages laminerte bånd eller banding som det heter på engelsk.

Her er LED-stripsen som skal tilpasses lampa. LED-stripsen består av ca 90 dioder som er loddet fast til kabelen. Siden det er dioder må alle diodene snus riktig vei (lik polaritet) før man lodder de på plass, ellers vil ikke diodene virke.

Har idag fått laminert nesten 4 plater. Hver plate består av 81 pinner. Disse skal nå avrettes og kuttes i tynne skiver og legges ut og limes på nytt slik at margsiden kommer opp.

3.06.

I utgangspunktet er opptenningsveden 16 mm men etter avrettingen ble platene 14,4 mm tykke. Hvis jeg splitter plata med 11 mm avstand (og bladet fjerner 3 mm i kuttet) må jeg dele plata i 18 kutt for å ende opp med 26 cm ferdig laminert plate med synlig marg. M.a.o må splittingen av plata være mellom 8-11 mm for å få utnyttet plata slik at jeg får en plate på 26×26 cm.

Da har jeg splittet deler av de 4 laminerte platene opp i 10 mm brede laminerte bånd.

Båndene er her snudd med margen opp og har da en bredde på 14,4 mm. Pakka med bånd som jeg holder i hånda består av 328 limte trebiter. Med bredde på 26 cm vil plata som lampa skal stå på bestå av ca 1430 biter.

Båndene på bildet er ikke limt sideveis,  jeg må først sortere båndene slik av jeg får størst variasjon i margstrukturen. (Derfor måtte jeg lime 4 plater og skjære bånd av alle platene for å få nok variasjon på strukturen)

Topp-plata skal felles ned i en ramme som utgjør sokkelen og blir 4-5 cm høy. Inne i sokkelen kommer det elektronikk for styring av LED-lyset. LED-lyset vil få 3 styrkenivåer.

Har her grovpusset ende-veden med en vinkelsliper påmontert lamelldisk med 40 korn. Dette gikk veldig fort!

Fortsatte litt på sokkelen i dag. Har gjerdet hjørnene og laminert ferdig topp-plata.

Prøvd plata i rammen og tilpasset lengden på rammen mer nøyaktig.

Her ser du undersiden. Som du ser er alt laget av opptenningsved.

Teipet hjørnene på ramma og påført lim.

På med tvinger og vi er klare for å pusse sokkelen i morgen 🙂

Har fått pusset ned og oljet plata noen ganger.

Sokkelen har nå fått et massivt preg som jeg var ute etter.

Til å være min første laminerte sokkel må jeg være fornøyd. Fikk skarpe rette kanter hele veien og tette lim-skjøter.

Da er lampa straks ferdig limt, men mangler å slipe sidene ferdig og montere LED-stripsen. Har bestilt de siste delene som jeg trenger til å styre elektronikken i forbindelse med dimmingen av diodene.

Kule for kontroll av lys

Da har jeg endelig fått neodymium-kulene ifra Ebay som skal brukes som bryter/dimming til lampa.

Kjøpte 6 stk 12,5 mm kuler. Trengte egentlig kun 1 kule men hvem vet, kanskje det kommer flere prosjekter 🙂

(hva med et flipper spill som spiller av seg selv, trenger bare neo.kule, tunge-element, solionid. eller en el./mekanisk uro med skjulte spoler i en plate som veksler mellom  pluss og minus når neo.kula ligger oppå)

Bruker tunge-elementer som magneten trigger når den kommer nærmere en 2-5 cm. (avhengig av vinkelen på tunge-elementet). Videre bruker jeg dioder for å regulere ned spenningen inn til lys-diodene. Diodene er koblet i serie og hver diode trekker ned spenningen ca: 0,7 V.

Avstanden mellom kula og tunge-elementet på bildet under er ca: 2 cm. Dette passer bra siden sokkelen til lampa som elementene skal monteres i er ca 14 mm. Når alt er ferdig montert vil man kunne regulere lyset i lampa ved å flytte kula rundt på sokkelen.

Må også vurdere å felle inn noen metallskiver i nærheten av tunge-elementene på undersiden av sokkelen slik at magneten får noe å feste seg mot og ligger stødig på sokkelen.

Har her trigget tunge-elementet med kula hvor det nå står en diode i serie med +. Spenningen inn til lys-diodene er da 2,75 V. Har valgt å ha minimum en diode i serie siden lyset ellers vil bli alt for sterkt uregulert.

Har her trigget tunge-elementet med 2 dioder i serie. Spenningen er her 2,58 V

Her er det 2 dioder og en motstand på 55 ohm i serie. Spenningen er da nede i 2,51 V.

Dette er da skjemaet for koblingen. I tillegg bruker jeg en 5V ekstern trafo.

Her er det en test av dimmingen.

Feldt inn 3 metallskiver som gjør at magneten vil ligge på plass. Limt tunge-elementene fast på skivene med smeltelim. Limet vil hindre kortslutning av tunge-elementene mot skivene. Det ser ut som et kråkereir under, men elektronikken i sokkelen består kun av 3 tunge-elementer, 9 dioder og 1 stk. 5V 2Ah  utvendig trafo.

    

        

Dette er da resultatet av 1408 limte trebiter  (sokkelen utgjør da 1142 av disse) og 80 lys-dioder.

Organisk bølge er vel et dekkende ord for det  jeg har prøvd å få frem i formgivningen

Har tatt noen bilder av lampa hvor jeg viser hva jeg har prøvd å legge vekt på.

Skygge, enkelhet, perspektiv.

Å bruke en kule som bryter fungerer utmerket. Kula gir også designet et løft synes jeg 🙂

Her er det et par filmsnutter av lampa:

Har fått lagd en 6 mm glasshylle som lampa kan stå på. Kjøpte 4 pelikanfester på biltema som går greit inn i designet. Kula og festene har nå samme glansen. Passet også på å få fjernet litt av det innerste hjørnet slik at jeg fikk plass til kabelen til lampa.